Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chișinau, sub egida Consiliului Județean Prahova, organizează în perioada 20 septembrie – 18 decembrie, expoziția temporară ”BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE”. Ploieștenii vor putea participa la vernisajul acestei expoziții joi, 20 septembrie”, se arată într-un articol al Ziarului Oval.
În această perioadă, ploieștenii vor putea vedea în imagini perioada cuprinsă între anii 1812 – 1947, o perioadă în care Basarabenii au trăit momente de glorie, dar, totoadată, și cele mai dramatice realități.
Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la București, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia razboiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexata de Imperiul Țarist. La 200 de ani de la acel moment, expoziţia aduce în prim plan, prin intermediul hărților, documentelor, imaginilor, publicaţiilor si obiectelor, principale trasee diplomatice precum și evoluţia frontierelor și societaţii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte și după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la București din 1812, realipirea sudului Basarabiei in urma Razboiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat razboiului ruso-romano-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaștere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelica; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov – Ribbentrop și campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 și Tratatul de pace între Romania și Puterile Aliate și Asociate.
Expozitia este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Naționale ale Romaniei, Bibliotecii Naționale a României și face parte din seria de evenimente dedicate comemorării a 200 de ani de la ocuparea de catre Imperiul Tarist Rus a teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia. În expozitie se află piese ce aparțin Muzeului Național de Istorie a României și colecționarilor: Valentin Mandache, Diana Mandache, Madalin Ghigeanu, Laurentiu Todoroiu și Cristian Scaiceanu.
Expoziția este rezultatul acordurilor culturale și al schimburilor intermuzeale dintre Romania și Republica Moldova și este adresată atât publicului pasionat de istorie, cât și specialiștilor în istorie, care doresc să aprofundeze o parte mai puțin cunoscută a istoriei românilor.
Vernisajul va avea loc joi, 20 septembrie 2012, ora 11.00, la Palatul Culturii din Ploiesti, strada Sublocotenent Erou Calin Catalin, nr. 1., Sala Coloanelor.