Cornelia Cozonac, Centrul de Investigații Jurnalistice
Persoanele supuse torturii au şanse minime să li se facă dreptate, pentru că, de multe ori, expertizele medico-legale, care sunt un instrument-cheie în stabilirea vinovăţiei torţionarilor, sunt efectuate superficial. Cazurile de tortură pierdute de Moldova la CEDO au adus bugetului public până acuma despăgubiri de peste 800 mii de Euro. În fiecare al treilea dosar pentru tortură, judecătorii CEDO au dictat despăgubiri ţării noastre tocmai pentru că nu au fost asigurate investigaţii obiective. Expertizele medico-legale efectuate neprofesionist de cele mai multe ori îi ajută pe torţionari să scape de pedepsă, spun avocaţii care apără victimele torturii.
„În majoritatea dosarelor de tortură nu există martori , pentru că odată ce tortura se comite în mod intenţionat de reprezentanţii statului, ei ştiu că fac un lucru care se condamnă penal, şi de aceea ascund foarte bine urmele. Şi atunci proba obiectivă care trebuie să ducă la condamnarea persoanelor vinovate este expertiza medico-legală care vine în suportul declaraţiilor parţii vătămate. Rapoartele medico legale însă sunt făcute foarte superficial şi judecătorul practic nu are cum să condamne persoana”, spune avocatul public Victor Panţiru. În unul din dosare, spune avocatul, fracturarea mandibulei a fost catalogată de expertul legist drept traumă de gravitate medie, în pofida faptului că toate regulamentele după care se conduc medicii legişti scriu negru pe alb că acest gen de traumă este una severă. În cazul dat, victima a fost nevoită să se alimenteze printrun pai mai mult de o lună.
Expertiza în prezenţa torţionarilor
Continuare Centrul de Investigații Jurnalistice
Această investigaţie a fost elaborată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în cadrul campaniei media „Jurnaliştii pentru eliminarea torturii şi protecţia victimelor torturii şi relelor tratamente”, desfăşurată cu suportul Programului de Granturi Mici 2011, realizat de proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Opiniile exprimate în aceasta investigatie aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare