Astăzi la Tiraspol a avut loc a doua reuniune a consiliului de experți pe lângă ministerul afacerilor externe al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene, se arată într-un comunicat de presă al așa numitului minister al afacerilor externe al regiunii.
La această reuniune a participat Nina Ștanski, reprezentanți ai instituțiilor de conducere ale nerecunoscutei republici, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile din regiune.
În timpul acestei reuniuni a fost supus dezbaterii proiectul noii Concepții de politică externă a nerecunoscutei republici moldovenești nistrene. Proiectul acestui document trebuie să fie prezentat spre semnare actualului lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc, până la sfârșitul lunii în curs.
Conform comunicatului așa numitului minister al afacerilor externe, care o citează pe Nina Ștanski, ministrul afacerilor externe al regiunii, acest document a fost elaborat pe parcursul a câteva luni și conține propuneri din partea reprezentanților mediului diplomatic cu privire la conținut, dar și recomandări pentru îndeplinirea prevederilor concepției.
Nina Ștanski a ținut să precizeze că noua concepție se deosebește de predecesoarea acesteia prin includerea în prevederile sale a unor principii de politică externă noi. Aici ea s-a referit în primul rând la integrarea eurasiatică ca obiectiv și vector de politică externă, care ar reieși din rezultatele obținute la referendumul din anul 2006 în regiunea transnistreană de către Igor Smirnov.
Rezultatele acestui referendum spun că majoritatea populației ar fi optat pentru continuarea demersului de obținere a independenței față de Chișinău și aderarea ulterioară la Federația Rusă. Rezultatele referendumului nu au fost recunoscute de către niciun actor internațional.
În documentul noii concepții de politică externă au mai fost incluse și schimbări de formă. Astfel, concepția are scopul de a răspunde cât mai mult noilor transformări instituționale, care au avut loc de la schimbarea liderului de la Tiraspol, precum crearea unui guvern care să reprezinte într-adevăr puterea executivă în această republică nerecunoscută, dar și crearea consiliului de stat pe lângă președintele nerecunoscut, ca organ consultativ.
Întrunirea s-a finalizat cu luarea deciziei de a publica pe pagina oficială a așa numitului minister al afacerilor externe a textului proiectului concepției de politică externă a nerecunoscutei republici moldovenești nistrene pentru dezbatere publică cu membrii sectorului asociativ, adică organizații non-guvernamentale, dar și primirea unor recomandări din partea unor experți interesați de subiect.
Până la sfârșitul acestei luni, proiectul va fi supus unei dezbateri publice finale în cadrul unei conferințe cu titlul ”Concepția de politică externă în contextul integrării eurasiatice a Transnistriei”, care va fi organizată în cadrul Universității de Stat din Tiraspol.