Deși au trecut cinci zile de la Marșul Unirii, care a avut loc la Chișinău, acest subiect încă mai produce dezbatere publică. Mai jos vă invităm să citiți un interviu cu Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, oferit lui Vasile Botnaru, Europa Liberă.
Igor Boţan: „Marşul unirii este manifestarea unui reproş la adresa clasei politice din Republica Moldova şi a Alianţei pentru Integrare Europeană care nu întreprinde nimic pentru a apropia acest ideal – acesta a fost mesajul tinerilor care au luat cuvântul şi care au amintit că ei, de fapt, sunt nepoţii celor care acum 21-23 de ani în urmă au dat start mişcării de renaştere naţională şi au pus bazele curentului unionist.”
Europa Liberă: Dar atunci nimeni n-a promis unirea. A promis un stat suveran, independent, recunoscut, întâi de toate, de vecinul România.
Igor Boţan: „Este adevărat. Dar să nu uităm că Frontul Popular Creştin Democrat, la Congresul al III-lea din 1992, şi-a introdus printre scopurile statutare realizarea unirii, ideal la care a renunţat în 1999. De aceea această generaţie nouă, dacă îi putem spune aşa, generaţia Daciadei, care a fost educată într-un anumit spirit, acum revendică anumite rezultate.”
Europa Liberă: Domnule Boţan, vorbind la modul practic, aceşti tineri îi propun puterii de astăzi să îşi facă harachiri: să renunţe la statul moldovenesc, pentru ei asta însemnând să renunţe la funcţii, să renunţe la Mercedes-uri, să renunţe la poziţii şi să devină o provincie românească. Este o revendicare, cel puţin, utopică.
Igor Boţan: „Tinerii întotdeauna au fost sinceri.”
Europa Liberă: Şi maximalişti.
Igor Boţan: „Şi maximalişti. De aceea elanul lor trebuie luat în serios, pentru că cei din clasa politică care au lansat astfel de apeluri şi idealuri, mai mulţi ani în urmă, acum iată că se găsesc bine merci în jilţuri parlamentare, ministeriale şi aşa mai departe, şi au uitat de ideal.”
Continuare EUROPA LIBERĂ