Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o alocuţiune în plenul Conferinţei Preşedinţilor de Parlamente din cadrul APCE, care îşi ţine lucrările în perioada 20-21 septembrie. În semn de respect faţă de ţara gazdă a evenimentului, Preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi-a ţinut discursul în limba franceză, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.
Marian Lupu a menţionat că, deşi se află mai la est, moldovenii, sunt ca atare şi se prezintă cu toată sinceritatea – europeni. Este unul dintre motivele, din care facem efortul de a se integra în Uniunea Europeană, unul mai profund decât miza bunăstării, bunăoară. Dar, până în acest moment, principala dovadă instituţională a apartenenţei noastre la civilizaţia europeană este calitatea de ţară-membră a Consiliului Europei. Acest for continental face mai mult decât să legitimeze. El ghidează consecvent, cu grijă şi insistenţă, spre adoptarea celor mai avansate standarde şi norme ale democraţiei europene!
În cadrul acestei Înalte Conferinţe, a relevat Marian Lupu, a venit timpul ca Republica Moldova să pretindă finalizarea monitorizării sale de către Consiliul Europei: „De aceea, stimaţi colegi, folosesc prilejul întâlnirii noastre, şi vă rog ca prin reprezentanţii statelor Dumneavoastră în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să susţineţi luarea deciziei de încheiere a monitorizării Republicii Moldova!
Evident argumentele noastre pentru trecerea la etapa de post-monitorizare sunt construite pe încrederea că Republica Moldova îndeplineşte cerinţele pentru a fi promovată pe merit. Dar, pentru a consolida această convingere vreau să vă informez că în ţara noastră reformele, în primul rând cele de consolidare a instituţiilor democratice, au fost reluate şi accelerate începând cu anul 2009, când ştiţi că pentru majoritatea ţărilor din lume principala preocupare deja devenise criza financiară şi economică, cu efectele ei dezastruoase. Când lumea se alertase în legătură cu riscurile pentru bunăstare, în Moldova, societatea a demonstrat preocuparea şi aspiraţia sa spre democraţie. Tot ce s-a întâmplat de atunci încoace, după instaurarea unei coaliţii de guvernare pro-democratice, a schimbat şi imaginea în exterior, dar şi procesele interne din Republica Moldova.
Cuvântul-cheie a fost şi rămâne reforma: democratică, de drept, economică, structurală, a clasei politice, a autorităţilor publice centrale şi locale şi în celelalte domenii. Dificultatea majoră a fost şi rămâne guvernarea în coaliţie în lipsa de până atunci a unei asemenea tradiţii de succes. Constituirea şi funcţionalitatea unei coaliţii majoritare în Parlament, exprimată şi în Guvern, de asemenea, este pentru noi lecţia poate cea mai complicată a democraţiei. Astăzi putem spune cu certitudine că avem, cu toate criticile fireşti, prima experienţă de succes a unei guvernări de coaliţie în Republica Moldova – Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru că rezultatele ei sunt reflectate deja ireversibil în progresele înregistrate de Republica Moldova, atât în plan intern, cât şi pe plan extern”.
Cu referire la progresele ţării noastre pe calea implementării reformelor democratice, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a menţionat că, în ultimii trei ani, statul pe care îl reprezintă a făcut paşi importanţi, pe care îi continuă, în multe domenii fundamentale pentru a asigura funcţionalitatea instituţiilor democratice: „După libertatea de a alege, cred că cea mai importantă a fost restabilirea diversităţii şi pluralismului mass-media, asigurarea libertăţii presei şi a celei de exprimare. Poate tot aici aş menţiona libertatea întrunirilor şi a manifestărilor publice. De la proclamarea independenţei în 1991, este pentru prima dată când Republica Moldova e guvernată mai mult de doi ani de o coaliţie de partide, care înregistrează succese în pofida diferenţelor ideologice”.
Marian Lupu a mai adăugat în alocuțiunea sa că parlamentarismul poate şi trebuie să aducă o contribuţie în soluţionarea conflictelor îngheţate: „În acest sens apreciez intenţia APCE de a organiza împreună cu AP a OSCE un seminar la Stockholm, la care vor fi invitaţi reprezentanţii Parlamentului RM şi cei din aşa-zisul „Soviet Suprem” din Transnistria. Sper şi cred că va fi încă o acţiune benefică, în spiritul valorilor Consiliului Europei şi în sprijinul securităţii europene”.