Institutul Cultural Român a desfăşurat în perioada 10–15 mai o acţiune deloc obişnuită pentru direcţiile de dezvoltare cu care această instituţie ne–a obişnuit până acum. Astfel, pentru comunitatea românilor din Regiunea Odesa (Ucraina) a fost organizată Caravana teatrului şi folclorului românesc.
Caravana, organizată în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“ , a cuprins şase spectacole susţinute de trupa Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi tot atâtea reprezentaţii de muzică şi dans românesc ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail. Spectacolele trebuiau să aibă loc, conform programului, în localităţile Cartal (Orlovka), raionul Reni – în data de 10 mai, Ciamaşir (Prioziornoe), raionul Chilia – în data de 11 mai, Borisăuca (Borisovka), raionul Tatarbunar – în data de 12 mai, Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sărata – în data de 13 mai, Frumuşica Veche (Staroselie), raionul Sărata – în data de 14 mai, şi Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail – în data de 15 mai.
Caravana nu a fost lipsită de probleme, spectacolul ce urma să aibă loc în satul Frumuşica Veche fiind anulat din cauza faptului că primarul din localitate a interzis accesul în şcoală. Despre incident relatează Romanian Global News, partenerul media al evenimentului:
Poate că tocmai ropotele de aplauze şi zâmbetele copiilor care au urmărit spectacolele, în cele patru locaţii de până acum, i-a deranjat pe neprietenii limbii române şi ai etnicilor români din zonă. Sau poate că adepţii „moldovenismului” şi-au simţit ameninţate poziţiile, dar şi interesele anti-româneşti pe aceste meleaguri.
Altfel nu s-ar putea explica de ce ieri, 14 mai 2010, la Frumuşica Veche (Staroselie), raionul Sărata, directorul şcolii din localitate, deşi în urmă cu câteva zile, şi-a dat acordul verbal pentru desfăşurarea evenimentului în incinta şcolii pe care o conduce, a ferecat uşile acesteia, lăsând afară întreaga delegaţieculturală, dar şi pe cei aproximativ 200 de copii şi părinţi care doreau să vadă teatru de păpuşi şi folclor autentic românesc.
Acest director, Andrei Munteanu, le-a negat copiilor din localitate prima şi singura şansă de până acum din viaţa lor de a se putea bucura de reprezentaţia unui teatru de păpuşi, de altfel, singura bucurie pe care aceşti copii ar fi putut s-o aibă, acolo, departe de aproape orice urmă de fenomen cultural.
Deşi Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” din Utkonosovka (Ismail) a prezentat certificatul de turneu eliberat de Direcţia pentru Cultură şi turism a Administraţiei Regionale de Stat Odesa, directorul şcolii a solicitat acordul expres al autorităţilor raionale, inferioare ierarhic celor regionale.
Mai bine de două ore, copiii şi părinţii din Frumuşica Veche au aşteptat în zadar, in ploaie, ca şeful instituţiei de învăţământ din localitate să binevoiască să deschidă lacătele grele care atârnau de uşile şcolii.
La spectacolele din fiecare localitate au participat în medie circa 300 de oameni.
Dupa estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele concentraţii de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatică (Maramureşul de Nord).
În regiunea Odesa din Ucraina (Basarabia de Sud), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că, încă din perioada sovietică, românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de „moldoveni”, încurajându-se sistematic, şi în acest spaţiu, ideea de „limbă moldovenească”, distinctă de limba română.
Legislaţia ucraineană garantează învăţământul în limba maternă, dar autorităţile sunt preocupate de promovarea limbii de stat în sistemul educativ, în multe localităţi cu populaţie majoritar românească neexistând şcoli în limba maternă.