Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naşterea cărturarului, istoricului şi omului politic Eudoxiu Hurmuzachi, la Cernăuţi a fost instalată o placă memorială având încrustate chipurile a 5 membri ai familiei Hurmuzachi – Doxachi şi Ilinca, alături de Eudoxiu, Gheorghe şi Alexandru, informează Agenţiei de presă „Euromedia” din Cernăuţi.
Placa memorială a fost instalată de Fundaţia Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” pe faţada imobilului de pe Strada Principală a oraşului Cernăuţi, vizavi de biserica Sfânta Parascheva, unde a locuit familia Hurmuzachi.
Dezvelirea plăcii memoriale a început cu un Te-Deum, oficiat de preotul Cristian Gabor, la care au participat reprezentanţi ai intelectualităţii cernăuţene şi invitaţi din România şi din Republica Moldova. La eveniment au luat cuvântul academicienii Anatolie Hurmuzaki de la Chişinău şi Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi, scriitorii Mircea Lutic şi Ilie T. Zegrea din Cernăuţi, Ştefan Hostiuc de la Bucureşti, profesorul Octavian Voronca din Mahala, precum şi preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului Arcadie Opaiţ din Cernăuţi.
Hurmuzachi s-a născut într-o veche familie aristocrată, ca al doilea fiu al lui Doxachi Hurmuzachi, la domeniul familiei din Cernăuca, ce aparţinea pe atunci Imperiului Austriei (actualmente în Ucraina), în regiunea istorică a Bucovinei. Liceul îl încheie la Cernăuţi, după care studiază cursurile de drept şi umanitare la Universitatea din Viena.Tatal său, un om sufletist şi mare patriot, era cunoscut pentru faptul că oferea refugiu liderilor politici persecutaţ din Transilvania. În 1861 a fost ales ca membru în dieta Bucovinei şi Reichsratul austriac, iar intre 1864-1870 si 1872-1874, căpitan al ţării. La 20 februarie 1873 a primit tilul de baron de la împaratul austriac Franz Josef, pentru meritele sale ca mareşal al Bucovinei. Împreună cu fraţii sai, Eudoxiu va reprezenta una dintre figurile importante ale renaşterii naţionale româneşti din Bucovina.