După adoptarea Legii cu privire la ajutorul de stat şi a Legii concurenţei a fost închis singurul capitol ce mai rămânea deschis în negocierile Acordului de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a declarat astăzi în cadrul unui briefing Dirk Schuebel, ambasadorul Delegaţiei UE în Moldova, citat de MOLDPRES.
În contextul negocierilor Acordului de liber schimb, adoptarea acestor două legi a fost destul de importantă. În continuare la fel de importantă este aplicarea acestor legi, a mai spus Dirk Schuebel. Oficialul UE a adăugat că Uniunea Europeană, care a oferit Republicii Moldova asistenţă în procesul de elaborare a acestor legi, va continua să acorde sprijin în aplicarea lor adecvată.
„Legea cu privire la ajutorul de stat şi Legea concurenţei vor conferi securitatea pe care şi-o doresc investitorii europeni şi cei locali”, a menţionat ambasadorul Delegaţiei UE în Moldova. Potrivit acestuia, aceste legi sunt în mare măsură „compatibile cu practica şi legislaţia europeană”.
„Prin adoptarea acestor două legi am făcut un pas mare spre integrarea europeană”, a completat și Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei. Ea a subliniat că „acestea vor avea un impact major asupra mediului concurenţial”.
Din a doua jumătate a anului 2013 va fi ţinută o evidenţă a ajutorului de stat. Orice ajutor va fi notificat de Consiliul Concurenţei, în caz contrar acordarea acestuia va fi considerată nulă. În noua lege a Concurenţei este mai bine stipulat noţiunea de „înţelegere de cartel”, este prevăzută notificarea obligatorie a cifrei de afaceri comune mai mare de 25 milioane de lei, sînt şi alte prevederi definite mai clar decît în vechea lege
Tot MOLDPRES mai informează că legea cu privire la ajutorul de stat va intra în vigoare din august 2013, la un an după publicarea în „Monitorul Oficial”, în timp ce Legea concurenţei a intrat în vigoare imediat după publicarea în septembrie 2012.