Jurnalistul Ernest Vardanean (foto) a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către Curtea Supremă a autoproclamatei republici moldovenești nistrene.
Pe 16 decembrie, Curtea Supremă a nerecunoscutei republici nistrene l-a declarat vinovat pe jurnalistul Ernest Vardanean, transmite Dniester.ru, cu referinţă la serviciul de presă al Ministerului Securităţii de Stat al nerecunoscutei republici nistrene. În conformitate cu art. 271, Cod Penal, al RMN, „înaltă trădare” instanţa de judecată l-a declarat vinovat pe jurnalistul Ernest Vardanean şi a emis o sentinţă prin care acesta va fi privat de libertate pentru o perioadă de 15 ani, fără confiscarea propietăţii private, dar cu ispăşirea pedepsei în regim sever.
O altă publicaţie din regiunea separatistă, Tiras.ru, relatează că este puţin probabil ca acest dosar să fie clasat odată cu emiterea sentinţei. Se așteaptă ca Ernest Vardanean să dorească revizuirea termenului de privare de libertate, emis joi la Tiraspol. În plus sunt preconizate reacţii din partea organizaţiilor internaţionale abilitate în protecţia drepturilor omului, care au luat poziţie în acest caz.
Până la momentul arestării Ernest Vardanean a colaborat cu câteva agenţii de presă din Transnistria, printre care Olvia Press şi Radio RMN, ulterior trecând la publicaţia „Novîi Region”, unde a activat în calitate de reporter. Tot în această perioadă a colaborat şi cu revista comsomoliştilor de la Chişinău „Puls”. Nu a fost membru al niciunei formaţiuni politice şi nu a scris articole defăimătoare la adresa autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol, mai transmite Dniester.ru
Vardanean a fost arestat la 7 aprilie 2010 de serviciile de securitate transnistrene (MGB) sub acuzaţia de înaltă trădare de stat în folosul Republicii Moldova. În 11 mai a fost obligat să apară în fața presei șă să se autodenuțe. El a spus atunci că a fost racolat de SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova) în anul 2001. Clipul video în care Vardanean face aceste mărturisiri este disponibil aici. Familia și avocați lui au acreditat însă ideea că Vardanean a fost supus la tehnici de tortură groaznice. Procesul a început pe 3 noiembrie și s-a desfășurat cu ușile înschise, reprezentanților OSCE și rudelor ziaristului de origine armeană nefiindu-le permis accesul. În timpul procesului împotriva jurnalistului Ernest Vardanean au fost interogaţi mulţi oficiali transnistreni, cu care acesta luase legătura în calitate de reporter.