Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere la Strasbourg în dimineața zilei de 3 octombrie, cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon se arată într-un comunicat de presă, publicat pe pagina oficială a Președinției RM .
Jean-Claude Mignon a apreciat eforturile autorităților de la Chișinău în vederea îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat față de CoE și s-a arătat optimist cu privire la evoluția de mai departe a relațiilor foarte bune existente între forul european și Rep. Moldova.
Oficialul european a declarat că urmărește cu mare atenție procesul de reglementare a conflictului transnistrean și a amintit despre adoptarea de către APCE a rezoluției în care se regăsește și o solicitare adresată Federației Ruse în vederea retragerii trupelor armate și a munițiilor sale din Republica Moldova.
Președintele Timofti i-a mulțumit oficialului european pentru acest sprijin acordat de APCE și pentru întreaga atenție pe care CoE o acordă proceselor din Republica Moldova. Președintele Rep. Moldova s-a referit inclusiv la inițiativa CoE de a desfășura un program de consolidare a încrederii între populația de pe cele două maluri ale Nistrului.
Aceștia au mai discutat și despre situația politică actuală din Republica Moldova, precum și despre rolul opoziției. Președintele Timofti și-a exprimat regretul că Partidul Comuniștilor nu acceptă să poarte un dialog cu coaliția de guvernare și nu recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din primăvara acestui an. “Această poziție inflexibilă și neconstructivă a PCRM nu ajută societatea moldovenească să se concentreze asupra rezolvării problemelor existente din Republica Moldova”, a declarat Nicolae Timofti la întrevederea cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon.
Ulterior, președintele Timofti a avut o întrevedere și cu Secretarul General al CoE, Thorbjorn Jagland, cu care a abordat, între altele, problema justiției din Republica Moldova. Șeful statului a afirmat că autoritățile moldovene desfășoară în mod prioritar reforme în acest sector, pentru a restabili o justiție corectă. Acest proces a fost început în anii 90, odată cu aderarea Republicii Moldova la CoE, a remarcat președintele Timofti, dar a fost întrerupt în anii 2001-2009 prin intervenția brutală în justiție a fostei guvernări comuniste, care, potrivit șefului statului, a demolat și a distrus sistemul judecătoresc.
La rândul său, Thorbjorn Jagland s-a arătat satisfăcut că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă și a promis tot sprijinul și expertiza CoE în vederea implementării reformelor democratice în țara noastră. Oficialul european a abordat și chestiunea adoptării unei noi Constituții în Republica Moldova și a subliniat importanța participării tuturor partidelor la dezbaterile care vor premerge adoptării unui nou text al Legii supreme.