Deputații parlamentului moldovean au cerut Rusiei să întoarcă României cele 93 de tone de aur care au fost trimise la Moscova în Primul Război Mondial. De ce vin cu asemenea propuneri moldovenii? Putem ridica astăzi întrebarea despre întoarcerea unor datorii din epocile trecute?, se arată într-un articol al portalului guvernamental Vocea Rusiei.
Pretențiile deputaților moldoveni l-au cam nedumerit pe Mihail Miagkov, șeful Centrului de Istorie a Războaielor și Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală de la Moscova. El nu înțelege de ce aceștia, dintr-o dată, s-au transformat în avocați voluntari ai României.
„Orice fapt istoric trebuie examinat în context. Ce ar fi ca Rusia sa ceară astăzi despăgubiri în bani de la Franța pentru ceea ce a făcut Napoleon în Moscova în anul 1812? Ar arăta amuzant. Doar că aceasta ar fi mai întemeiată decât pretențiile Moldovei față de Rusia.”, spune Mihail Miagkov.
Rezervele de aur au fost transmise Imperiul Rus în decembrie 1916. Cu câteva luni înainte, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, dar a fost învinsă de către trupele Germaniei şi Austro-Ungariei. Trebuia salvat nu doar aurul regal, ci şi România. Pentru asta, Rusia a deschis un nou front, mai spune șeful Centrului de Istorie a Războaielor și Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală de la Moscova.
„România a plătit pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească. Cum poate fi înţeles acest lucru? În anii celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ocupaţiei germano-române de pe teritoriul Moldovei şi zonele învecinate din regiunea Odessa, au fost ucişi 800 de mii de cetăţeni paşnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie să plătească daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joacă cu focul. Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care era fascistă în anii 41-44, atunci sumele despăgubirilor vor atinge cifre astronomice”, a afirmat Mihail Miagkov.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din aurul adus în 1916 a fost returnat României. Uniunea Sovietică nu a mai cerut României despăgubiri pentru ocupaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947, România trebuia să plătească URSS 300 de milioane de dolari, se mai arată în material.
Acum, iniţiatorul cererii de returnare a aurului a fost Tudor Panţâru, fost cetăţean al Moldovei, în prezent deputat al opoziţiei în Parlamentul României, menţionează Vladimir Bruter, expert la Institutul Internaţional de Studii Politico-Umanitare.
„Domnul Panţâru şi colegii săi moldoveni acţionează în calitate de provocatori, care nici măcar nu-şi închipuie ce fac, dar sunt foarte curioşi să vadă care va fi reacţia. Poate Rusia va avea o reacţie furtunoasă şi va ieşi un scandal. De aceea, această situație arată ridicol”, menționează expertul Institutului Internaţional de Studii Politico-Umanitare.
“Actuala conducere a României, formată din partidul Național-Liberal și partidul Social-Democrat, are o atitudine destul de constructivă față de dialogul româno-rus. Aceasta consideră că problemele care au rămas în trecut, acolo trebuie să rămână”, a conchis Vladimir Bruter.