Lipsa demarcației clare a frontierei cu Republica Moldova în regiunea transnistreană aduce mari prejudicii economice Ucrainei. Această declarație aparține deputatului ucrainean Ghennadi Moskal, membru al fracțiunii parlamentare ”Ucraina noastră” și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Agenției Informaționale REGNUM.
Conform deputatului ucrainean o demarcare precisă a frontierelor în regiunea transnistreană le va permite autorităților de la Kiev să asigure apărarea Ucrainei de contrabanda cu arme și alcool. În acest context, Ghennadi Moskal a declarat că Ucraina a recunoscut Republica Moldova și nu Transnistria:
”Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar Ucraina nu a recunoscut Transnistria. Din punct de vedere diplomatic ei nu pot face niciun fel de declarații – ele pot fi făcute doar de către Moldova, deoarece noi am recunoscut Moldova în limita acelor frontiere, care prevăd inclusiv includerea Transnistriei în cadrul lor. Iată de ce sunt de părere că declarațiile Transnistriei sunt cel puțin incorecte.”
Deputatul ucrainean este de părere că nedemarcarea frontierei încurajează contrabanda cu mărfuri și persoane, care este greu de controlat în aceste condiții. pe lângă comerțul ilicit cu arme, din cauza prezenței a numeroase depozite în regiune, lipsa unei demarcări precize permite comerțul ilegal cu alcool. În regiune nu numai că se produc diferite tipuri de alcool, dar mai sunt aduse din alte state și de aici sunt comercializate în loturi mici prin Ucraina, ceea ce aduce mari prejudicii bugetului statului. Cumulat, comerțul cu arme și alcool, aduce prejudicii mari la adresa securității naționale a Ucrainei.
În cadrul aceluiași interviu, Ghennadi Moskal a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău au un interes și mai mare pentru a decide problema demarcării frontierei cu Ucraina în contextul apropierii de Uniunea Europeană: ”Moldova are mai multe șanse să devină membră a Uniunii Europene decât Ucraina. Ei sunt antrenați într-un proces de integrare serios. Moldova este deja la mijlocul drumului spre integrarea europeană, dar ea trebuie să demonstreze că poate controla întregul său teritoriu.”
Demarcarea frontierei cu Ucraina ar elimina un impediment serios în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a mai adăugat Ghennadi Moskal, citat de REGNUM.