Cetățenia română și pericolul revenirii Nordului Bucovinei în cadrul granițelor României devin tot mai frecvent teme de discuție pentru unii reprezentanți ai presei din Ucraina, de data aceasta, fiind tratate într-un amplu material apărut pe UA-REPORTER, publicație online din regiunea Transcarpatia.
Într-un articol intitulat „Pierde Ucraina Bucovina?”, publicat la sfârșitul săptămânii trecute, Alexander Rogers, jurnalist care, cel mai probabil, semnează cu pseudonim, scrie că problema acordării cetăţeniei străine cetățenilor ucraineni a fost tratată în presă încă din anul 2008, când nimeni nu lua în serios faptul că în Nordul Bucovinei existau deja 20.000 de ucraineni cu paşapoarte româneşti, iar în regiunea Transcarpatia, un număr similar de etnici maghiari cu cetăţenia Ungariei. „A doua oară când am tratat problema dublei cetăţenii în Ucraina a fost în anul 2010, când numărul ucrainenilor cu dublă cetăţenie ajungea undeva la 60.000 de persoane. Însă şi atunci am fost că am fi alarmişti, fără să avem motive. Astăzi, însă, numărul cetăţenilor ucraineni care au și cetăţenie română este deja de peste 100.000 de oameni, iar acest lucru reprezintă o ameninţare la securitatea naţională a aUcrainei. Mai mult decât atât, situaţia este mai gravă şi din cauza faptului că atât guvernarea precedentă, cât și cea actuală, nu au făcut nimic pentru a preveni această situație – explică autorul. Rogers mai amintește de o afirmație făcută de un oarecare Serghei Deev, secretar al Congresului Civil-Constituţional Ucrainean şi preşedintele Comisiei pentru relaţii ucraineano-române, care a declarat cu câteva săptămâni în urmă că NATO a recunoscut Nordul Bucovinei drept o posibilă zonă de conflict militar. „În plus, Serghei Deev a atras atenția că în regiunea Cernăuţi mai mult de 100.000 de persoane au și cetăţenie română, la frontierele Ucrainei a crescut numărul posturilor de control, iar poliţia de frontieră este înlocuită cu civili posesori a câte două paşapoarte – ucrainean şi românesc. Astfel, se pregăteşte anexarea regiunii Cernăuţi sub pretextul unirii Sudului şi Nordului Bucovinei” – avertizează Alexander Rogers. Acesta atrage atenția că „populația care trăiește în regiunea Cernăuți nici nu bănuiește că se lucrează deja la separarea ei şi că reprezentanţi ai NATO au planificat deja pentru acest teritoriu acţiuni separatiste, un război civil şi, foarte posibil, o purificare etnică. Întrebându-se dacă un astfel de scenariu chiar ar putea fi real, autorul articolului face trimitere la cetățenii fostei Iugoslavii, ai Libiei şi ai altor ţări în care ”proiecte similare au fost puse deja în aplicare”. „Aceștia ne-ar putea povesti o mulţime de lucruri cu privire la această problemă” – menționează jurnalistul.
Autorul consideră că ar fi o prostie să credem că alte raioane ale Ucrainei, decât cele din regiunea Cernăuți, nu ar putea fi atinse de astfel de evenimente, deoarece asemenea acţiuni militare îi pot afecta pe toţi cetățenii. „Cel mai probabil scenariu al anexării regiunii Cernăuți de către România ar putea fi pus uşor în aplicare într-o perioadă de criză politică în Ucraina, iar data cea mai devreme posibilă ar fi perioada de după alegerile parlamentare din 28 octombrie, când rezultatele ar putea fi nerecunoscute, ceea ce ar putea duce la o revoltă a populației, la nesupunere civică. În urma scrutinului legislativ, autorităţile din regiunea Cernăuţi ar putea refuza să recunoască legitimitatea noului guvern de la Kiev. Prin urmare, în orice moment, vor putea fi create adevărate focare de dezordine, după care în regiune îşi vor putea face apariţia „pacifiștii” Alianței Nord-Atlantice, iar românii, sub auspiciile acestei NATO, vor putea iniţia un referendum cu privire la separarea Nordului Bucovinei de Ucraina. În cazul în care ar avea loc un astfel de referendum, marea majoritate a celor care au două cetăţenii se vor pronunța în favoarea revenirii Bucovinei în graniţele care au existat în anul 1940″ – explică Alexander Rogers.
În opinia jurnalistului, Bucureştiul pregăteşte de mult timp un astfel de scenariu, alimentând isteria anti-ucraineană cu poveşti despre „spioni ucraineni”, „deși acest acest lucru este amuzant chiar şi pentru cetăţenii ucraineni, care cunosc starea deplorabilă a serviciilor de spionaj ale Ucrainei” – subliniază autorul. Acesta atrage atenția că, dacă nu se acţionează imediat, în viitorul apropiat, Ucraina nu va mai putea face nimic pentru a opune rezistență anexării Nordului Bucovinei şi apoi a altor regiuni, întrucât România este membră a Alianței Nord-Atlantice şi orice pas întreprins împotriva României va afecta întreaga organizație. „Acest scenariu încă mai poate fi neutralizat, iar unele dintre soluţii ar fi introducerea unor sancţiuni drastice pentru cei care au două cetăţenii şi, de ce nu, expulzarea, în semn de avertisment, a unora dintre cei care încalcă legea cetățeniei.
Pentru InfoPrut, Horia Ivanciuc