Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a amânat astăzi, 10 octombrie, examinarea recursului SA „Moldovagaz” pe un dosar prin care furnizorul de gaze solicită modificarea Metodologiei de calcul a tarifelor la gazele naturale, informează Serviciul de Presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
Motivul amânării examinării recursului îl constituie neprezentarea la judecată a reprezentantului SA „Moldovagaz” în legătură cu aflarea acestuia într-o deplasare de serviciu. Următoarea şedinţă de judecată pe acest caz a fost stabilită pentru data de 24 octombrie, ora 16.00, când completul de judecată va examina dosarul, chiar şi în cazul în care reprezentantul SA „Moldovagaz” nu va fi prezent.
În același comunicat de presă se menționează și faptul că furnizorul de gaze doreşte, prin intermediul instanţelor de judecată, să obţină posibilitatea de a-şi compensa pierderile suportate de la tranzitarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova prin creşterea tarifului de transport pentru consumatorii ţării. Calculele SA „Moldovagaz” arată că acest tarif ar urma să crească de la 24,19 lei/1000m3 până la 266,35 lei/1000m3. Tariful de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care consideră că anume acest tarif trebuie să fie aplicat şi în continuare pentru toţi beneficiarii, indiferent de destinaţia transportării.
Tot ANRE menţionează că suportarea pierderilor de la tranzitul gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova nu ţine de Metodologia de calcul a tarifelor, ci doar de relaţiile contractuale între SA „Moldovagaz” şi SAD „Gazprom”. Dacă plata pentru tranzit este insuficientă pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, atunci aceasta ar trebui să fie renegociată de către cele două părţi. În prezent pentru transportarea gazelor naturale spre alte ţări se achită circa 18 lei pentru 1000 de metri cubi.
De notat că SA „Moldovagaz” invocă şi necesitatea implicării SAD „Gazprom” în procesul de judecată la CSJ – „pentru explicarea sub aspect economic a modului de calculare a tarifului la gazele naturale pe teritoriul RM”. ANRE consideră că această solicitare este lipsită de temei, dat fiind faptul că SAD „Gazprom” este parte cointeresată şi are scopul obţinerii a cât mai multor venituri, cu suportarea a cât mai puţine cheltuieli. Astfel, ANRE reiterează faptul că prin acest dosar SA „Moldovagaz” acţionează în defavoarea consumatorilor din Republica Moldova, pentru că aceştia nu pot fi obligaţi să suporte pierderile furnizorului de la tranzitul gazelor naturale prin Republica Moldova.
La data de 06 iunie 2012, Curtea de Apel Chişinău a respins ca neîntemeiată acţiunea SA „Moldovagaz” şi SRL „Moldovatransgaz” împotriva ANRE.