Denumirea staţiei de metrou Bucureşti (Buharestskaia) din Sankt Petersburg a devenit un câmp de luptă între administraţia locală şi Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Comisia de toponimie a administraţiei din Sankt Petersburg s-a văzut nevoită să se pronunţe a doua oară în această chestiune, după ce MID-ul, în persoana viceministrului Andrei Denisov, i-a adresat o scrisoare viceguvernatorului, recomandându-i să dea un alt nume staţiei.
„La cererea truditorilor”
Anterior, în iulie, nemulţumirea faţă de denumirea noii staţii de metrou, care va intra în funcţie în luna decembrie, şi-ar fi exprimat-o „mai mulţi cetăţeni” ai oraşului. Să ne imaginăm cum merge un cetăţean rus prin „capitala nordică”, observă inscripţia „Buharestskaia” şi sufletu-i patriotic se umple de furie, de indignare… În perioada sovietică fraza „la solicitarea cetăţenilor” ascundea de obicei hatârul cuiva „de sus”. E de presupus că şi în cazul dat această formulă a fost folosită pentru a camufla nişte intenţii ruşinoase în fond.
NATO şi Saakaşvili
Adjunctul lui Lavrov motivează gestul său prin faptul că România nu e un stat care poate fi numit prietenos, este membră a NATO, relaţiile ruso-române stagnează în ultimii ani, iar conducerea română îşi permite afirmaţii „inconsecvente şi chiar duşmănoase” faţă de Rusia. Un membru al Comisie de toponimie, Alexei Erofeev, a declarat, pentru regnum.ru, că argumentele Ministerului de Externe „arată ridicol”, în special referitoare la sprijinul acordat regimului lui Saakaşvili, „regim care a căzut deja”.
„Urmând această logică de nezdruncinat, trebuie schimbate denumirile staţiilor de metro „Prajskaia” („Praga”), „Rijskaia” (Riga) şi Bratislavskaia (Bratislava), Şoseaua Varşovia, Bulevardul Lituanian şi strada Tallinn din Moscova. Şi de ce cârnaţul s-ar numi de cracovia, iar tortul – napoleon? Să se numească cutuzov”, comentează pe blogul său Vladimir Abacov de la Radio Svoboda.