Rechizite şcolare pentru copiii românilor din Serbia! Donaţia a fost posibilă ca urmare a unei campanii de strângere de fonduri, demarată de asociaţia „Forum pentru Cultură şi Identitate“ din Mehedinţi. Campania, iniţiată pe o reţea de socializare, s-a bucurat de succes. Datorită ei, s-au strâns bani şi au fost cumpărate rechizite şcolare. Acestea au ajuns într-o şcoală în care învaţă şi copii care provin din familii de români din oraşul Majdanpek, un oraş cu populaţie majoritară românească.
Copiii din clasa I de la Şcoala „12 septembrie” din oraşul sârbesc Majdanpek au primit vineri, 19 octombrie 2012, daruri de la ASOCIAŢIA FORUM PENTRU CULTURĂ ŞI IDENTITATE, din Severin. Este vorba de rechizite cumpărate din banii strânşi în urma unei campanii de colectare de fonduri, derulată pe reţeaua de socializare Facebook. Mare a fost bucuria copiilor care au primit rechizitele. Cei mai mulţi dintre ei provin din familii de români cu venituri modeste. Cărţi au primit şi colegii lor sârbi. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia Cultural – Artistică „Majdanpek” , condusă de Ljubomir Brînduşan. La începutul lunii septembrie, ASOCIAŢIA FORUM PENTRU CULTURĂ ŞI IDENTITATE a demarat o campanie de strângere de fonduri pe reţeaua de socializare Facebook, pentru a dărui rechizite câtorva zeci de elevi români din Valea Timocului. Pe viitor, reprezentanţii asociaţiei „Forum pentru Cultură şi Identitate” din Mehedinţi intenţionează să desfăşoare şi alte campanii de strângere de fonduri, pentru ajutorarea copiilor din familiile de români din Serbia.
S-au strâns 500 de euro
S-a reuşit strângerea sumei de 500 de euro, bani cu care s-au cumpărat rechizite, iar acestea au fost dăruite copiilor în prezenţa presei locale din Majdanpek şi a autorităţilor locale din acest oraş. Mulţumim tuturor celor care au donat sume de bani, printre aceştia numărându-se avocatul Mihai Nicolae, domnul Mihai Ştefan Andrei – din Bucureşti, jurnalista Iulia Modiga – de la Info Prut, deputatul de Mehedinţi Doiniţa Mariana Chircu, consilierul municipal Liviu Nicolicea, dar trebuie să mulţumim şi altor persoane care au insistat să nu li se dezvăluie identitatea.
Din suflet, pentru copii
„Ceea ce se întîmplă azi aici este rodul unei campanii de strângere de fonduri realizată pe Facebook, în urma căreia asociaţia noastră a adunat câteva sute de euro, o sumă mică, dar pe care o dăruieşte din suflet acestor copii, sub forma unor rechizite. Românii nu şi-au uitat niciodată fraţii din Serbia, iar asta este o dovadă a preţuirii pe care noi o purtăm copiilor din Timoc. Mulţumim conducerii şcolii pentru ospitalitatea desăvârşită de care a dat dovadă, precum şi prietenului Ljubomir Brînduşan, colaboratorul nostru. Suntem o asociaţie din România care şi-a propus să creeze o punte de legătură şi să ajute la păstrarea unei permanente legături cu fraţii din Serbia. Aceşti copii frumoşi reprezintă viitorii cetăţeni ai Serbiei europene, la fel ca şi copiii din România”, a precizat reprezentantul asociaţiei FORUM PENTRU CULTURĂ ŞI IDENTITATE, Ileana Erceanu.
Ljubomir Brînduşan, preşedintele Asociaţiei Cultural – Artistice „Majdanpek” a declarat: „Este un lucru important din partea fraţilor noştri din România faptul că asociaţia a adunat şi a adus nişte rechizite copiilor de la Şcoala generală din Maidanpeck”.
Tihan Matasarievici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor Dunărea din Kladovo, precizează: „S-au bucurat copiii. Cum au primit cadourile, le-au şi deschis şi s-au uitat la toate lucrurile care au fost în pachetul asta. Aceste donaţii care s-au facut aici, la Maidanpeck, vin în sprijinul mai multor copii, ca să fie mulţumiţi”.
Îşi doresc să studieze limba maternă
Şi totuşi, românii din Serbia suferă că nu pot să studieze în limba maternă. De curând, premierul Victor Ponta a anunţat că nu va condiţiona intrarea Serbiei în Uniunea Europeană de recunoaşterea drepturilor românilor din ţara vecină. Drept urmare, statul român închide ochii la drama acestor oameni, care au ca singură vină faptul că s-au născut în afara graniţelor actuale ale ţării. Christian Ruţanu Wagner, preşedintele Asociaţiei „Misteria Carpatica”, dar şi artistul din fruntea trupei de etno-jazz cu acelaşi nume, a precizat: „Fraţii noştri de peste Dunăre au dovedit că le pasă de noi şi că nu ne-au uitat. Am văzut azi nişte pui de români şi copilaşi care abia îşi dau seama de originea lor şi vorbesc foarte puţin limba maternă”.
Mesaj de susținere
Am primit sute şi sute de like-uri, felicitări, dar şi mesaje emoţionante. Secretarul de stat Natalia Intotero, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României ne transmite: „Vă felicit pentru această iniţiativă şi vă transmit întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse în sprijinul comunităţii româneşti din Serbia. Vă asigur de totala deschidere a DRP faţă de acţiunile dvs.”
Autor: Romeo-Dorian Crîşmaru