Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul „Catan și alții c. Moldovei și Rusiei,” este calificată de către așa-zisul Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol drept una părtinitoare și politizată. Condamnarea Rusiei pentru procesul de învățământ din școlile moldovenești cu predare în grafie latină, situate geografic în Transnistria, dar administrate de către Republica Moldova este o decizie care nu ține cont de realitate, scrie mfa-pmr.org.
În materialul sursei se arată că elevii celor șase școli au fost limitați în drepturi intenționat de către administrațiile care activează conform indicațiilor de la Chișinău. Această situație a fost folosită pentru a exercita presiuni politice asupra Tiraspolului, reflectată și în normele care reglementează circulația pe teritoriul Uniunii Europene a unei serii de înalți reprezentanți ai autoproclamatei RMN.
De asemenea, sursa mai scrie că, în ciuda conceputului special al acestor școli, administrațiile refuză să primească înregistrarea în Transnistria și să se bucure de aceleași drepturi și privilegii ca și celelalte școli din regiune.
„Diplomații” de la Tiraspol consideră că, decizia CEDO este o ofensă pentru „poporul moldovenesc”, potrivit căreia limba moldovenească cu grafie chirilică nu este folosită şi nici nu este recunoscută nicăieri în lume. Aceștia susțin că introducerea grafiei latine a fost un act de violenţă asupra istoriei şi culturii moldoveneşti. În prezent, grafia chirilică tradiţională „poporului moldovenesc” este păstrată doar în „RMN”.
În comunicatul așa-zisului „Minister al Afacerilor Externe” de la Tiraspol se mai arată că, CEDO devine un instrument de exercitare a presiunii și este regretabil că drepturile omului sunt folosite în mod cinic pentru atingerea scopurilor politice a unor anumite ţări.