PD a făcut, în sfârşit, singura mişcare corectă. Acum problema care trebuie rezolvată este alegerea preşedintelui RM. Deşi mulţi analişti vorbesc despre o situaţie similară cu cea de după 29 iulie 2009, cu diferenţa că deficitul de mandate pentru AIE este mai mic, lucrurile nu stau tocmai aşa. Da, piesele de pe tabla de şah sunt aceleaşi, dar pătratele pe care le ocupă sunt puţin diferite şi, prin urmare, şansele de câştig pentru un jucător sau altul pot fi cu totul diferite. În special, PCRM se află într-o situaţie mult mai dificilă decât în anul trecut. Regele lor, ca să ne exprimăm în termenii jocului de şah, este pe cale de a fi atacat şi nu poate fi apărat decât cu pierderi mari. Dacă data trecută, consecinţele declanşării de noi alegeri anticipate nu păreau evidente, şi o asemenea mişcare putea fi luată în calcul, astăzi aceasta este echivalentă cu o sinucidere. Alte alegeri anticipate vor subţia într-o proporţie mult mai mare nucleul electoral al comuniştilor. Perdantul va plăti disproporţionat. O corabie care se îneacă este părăsită în grabă.
Spaţiul de manevră al PCRM s-a îngustat şi în ce priveşte posibilii candidaţi. După ce au purtat negocieri asupra creării unei alianţe cu PD, în care lui Marian Lupu i se rezerva postul de preşedinte al RM, comuniştii vor putea cu greu argumenta respingerea candidaturii lui Marian Lupu în favoarea unui candidat neafiliat politic sau din afara partidelor reprezentate în Parlament. Singura lor justificare în faţa simpatizanţilor ar putea fi neadmiterea PL, în frunte cu Ghimpu, la putere.
Rămâne de văzut dacă Lupu şi AIE ar accepta aceste condiţii. E cert că, cu excepţia PLDM, niciun partid al noii alianţe nu îşi doreşte alegeri anticipate. Cel mai dezavantajat în acest caz ar fi PL. Aşa că există mari şanse ca interimatul prezidenţial să ia sfârşit.
Alegerea preşedintelui RM va pune punct nu numai carierei lui Vladimir Voronin, dar şi moştenirii sale politice, cvasisovietice, autoritariste. Aceasta va trebui să fie demontată şi aruncată la groapa de gunoi a istoriei pentru a face loc practicilor democratice veritabile, pluralismului şi libertăţii de exprimare.
De acum încolo, începe o altă perioadă, care poate fi considerată convenţional perioada lui Filat şi Lupu. Vom fi martorii unei concurenţe acerbe între ei, între PLDM şi PD, pentru a domina scena politică din RM. Şansele lui Dorin Chirtoacă, pe ai cărui umeri a revenit în politică Mihai Ghimpu, le vom putea evalua doar după viitoarele alegeri municipale.
Sursa: Jurnal.md