Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, deputatul Mihai Ghimpu, unul dintre participanții la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord Atlantice care s-a desfășurat luni la Praga, menționează că subiectul aderării Rep. Moldova la NATO e unul inevitabil, odată ce aceasta își dorește integrarea în UE: „Mai devreme sau mai târziu acest subiect va deveni actual pentru Republica Moldova pentru că, după părerea mea, Republica Moldova nu poate exista ca stat fără o umbrelă cum este NATO. NATO este o organizație care susține promovarea valorilor democratice, îi ajută pe cei care își doresc libertate și securitate după ce au obținut libertatea. Toți cei care au aderat la UE în ultima perioadă, după perestroika lui Gorbaciov ca să tragem linia să știe lumea că de aici s-a pornit lupta pentru democrație, toate aceste țări au trecut prin NATO și apoi UE. Când va veni ziua să ne accepte pe noi în Uniunea Europeană, nu știm care vor fi atunci condițiile Europei. Astăzi avem alte condiții, reforme, lupta împotriva corupției…”
Mihai Ghimpu mai spune că, odată ce un oficial Rus declară că Federația Rusă nu are scopul de a păstra integritatea Republicii Moldova, aceasta are nevoie de cineva pentru a-și putea apăra suveranitatea și securitatea, iar existența scutului antirachetă în Europa este în interesul Rep. Moldova. „Să analizăm ultimele cuvinte ale unui oficial rus, Dmitri Rogozin că Federația Rusă nu are ca scop păstrarea integrității Republicii Moldova. În situația respectivă trebuie să căutăm pe altcineva să ne ajute să ne apărăm suveranitatea și securitatea. Țările unde s-a instalat acest scut antirachetă sunt cele care au suferit în urma ocupației fie a Rusiei Țariste, fie a Rusiei Sovietice. României i s-a împărțit teritoriul, iar astăzi românii trăiesc în trei state, în România, Republica Moldova și Ucraina. Polonia – a suferit în urma ocupației. De aceea și Polonia a acceptat scutul antirachetă pentru a-și asigura securitatea.”
Întrebat cum s-ar răsfrânge asupra Rep. Moldova o posibilă flexibilitate a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite, aceasta a conchis că Rep. Moldova este stat neutru și vrea să-și ia deciziile de una singură, iar relațiile dintre aceste două state să nu aibă afecteze statele mici: „Eu aștept ca, în primul rând, Federația Rusă să-și retragă munițiile, armamentul și toată armata, forțele pacificatoare și nepacificatoare de pe teritoriul Republicii Moldova și să ne lase pe noi de unii singuri să ne hotărâm soarta, cu cine să fim, când și cum. Mi-aș dori ca relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, relațiile dintre Rusia și NATO să nu se răsfrângă asupra Republicii Moldova. Noi nu avem nici o treabă. Acestea sunt problemele dumneavoastră. Rezolvați-le. Noi suntem stat neutru, vrem să devenim stat membru al UE, să fim stat liber, democratic și să ne hotărâm soarta de unii singuri. Dar, fiind două state puternice care dictează politica lumii, mi-aș dori ca relația lor să se reducă doar la dialog și colaborare, ca să nu sufere popoarele mici în această bătaie.”