Biblioteca Națională din Chișinău a găzduit lansarea cărții Transnistria 1989 – 1992, cronica unui război „nedeclarat”. Autorul, generalul Ion Costaș, dedică lucrarea cercetării evenimentelor referitoare la stabilirea independenței Rep. Moldova și războiului tragic pentru integritatea statului. Cartea vine să răspundă la întrebările: Cum s-a creat la Moscova autoproclamata republică nistreană? Cum a planificat și realizat MAI operațiunea secretă de arestare a liderului acesteia, Igor Smirnov? Ce paralele pot fi făcute între evenimentele din 10 noiembrie 1989 și 7 aprilie 2009? De asemenea, unele capitole fac referire la evenimentele de la sfârșitul anilor ’80 care, precizează autorul în prefața acestui volum, au avut legătură directă cu ceea ce s-a întâmplat în Rep. Moldova în anii ’90. În cele peste 600 de pagini, cartea adună documente despre modul de înarmare a Tiraspolului cu forțele Armatei a XIV-a de către Rusia, despre cum a fost organizată campania voluntarilor în Găgăuzia, despre evenimentele de pe podul de la Dubăsari, despre acapararea secției de poliție de la Vulcănești. Baza lucrării o constituie materiale din arhiva personală a autorului, materiale din arhivele ministerelor de interne și apărării din Rep. Moldova, precum și amintirile generalului și ale colegilor săi.
Generalul Ion Costaș mărturisește că din anul 1993 a bătut la mai multe uși, propunând să realizeze o analiză științifică aprofundată a războiului transnistrean, dar, spre regret, nimeni nu l-a ascultat nici atunci și nici după 7 aprilie 2009.
Ion Costaș a declarat pentru InfoPrut: „În această carte se dezvăluie multe momente care țin de situația reală și adevărată în acei ani, precum și comportamentul elitei politice de atunci”.
Anatol Petrencu, doctor habilitat în științe istorice, subliniază că: „Acest volum are o importanță deosebită pentru istorie, dat fiind faptul că autorul cărții a fost pe prima linie în 1990-1992, Ministrul Apărării, cel care a constituit armata națională în situația agresiunii armatei a XIV-a susținută de Rusia, plus că aceasta conține și documente, iar mărturiile autorului care, în acea perioadă, era unu la unu cu Mircea Snegur, discuțiile dintre oficialii de atunci, vor rămâne ca niște documente”. Menționând cauzele acelui război, istoricul Petrencu subliniază frica Kremlinului de a pierde influențe în anumite teritorii, frică alimentată de curentul unionist care exista atunci.
La rândul său, Generalul Anton Gămurari punctează că: „Războiul nu a fost moldo-rus, ci ruso-moldav, pentru că ei au venit peste noi„. Acesta a povestit despre o bătrână din stânga Nistrului, vorbitoare de limba rusă, care îi spunea: „Feciorașilor, nu ne lăsați, nu plecați de aici, pentru că ei vor veni și ne vor omorî”.
Istoricul Anatol Țăranu este de părere că: „De nu erau oamenii care au luptat atunci, unii din ei prezenți aici, cred că noi trăiam în altă țară și priveam lucrurile altfel decât le privim astăzi. La Nistru s-a luptat pentru demnitatea națională. Nimeni nu s-a așteptat că noi am putea să luăm în mâini arma. Toți credeau că putem ține în mâini doar sapa”.
Ion Ungureanu, ex-ministrul al culturii declară:” Această carte m-a făcut cu 20 de ani mai tânăr și cu 200 de ani mai bătrân, pentru că mi-a pus în față ceea ce Mircea Eliade a numit „teroarea istoriei”. Această lucrare este un eveniment, scrisă nemaipomenit de incitant, parcă ar fi un detectiv, doar că este un detectiv bazat pe documente. Este viața pe care am trăit-o și pe care o mai trăim. În acea perioadă, această bucată de pământ românesc aruncată din istorie, Basarabia, a dat dovadă de înălțime spirituală”.
Cartea a apărut la editura Rao, România. Prezent la eveniment, directorul editurii, Ovidiu Enculescu consideră că „această lucrare ca și mărturie, ca și esență a unei părți importante din viața omului și generalului Costaș – ca martor direct al unor evenimente la care a participat și pe care le-a influențat în mod direct, reprezintă un izvor incontestabil de adevăr istoric”.