Sunt sute de companii mai mici, care întâmpină probleme similare cu cele de la Draexelmaer. Motivul tăcerii este simplu, frica. Despre problemele cu care se confruntă compania germană s-a discutat și la forumul economic UE-Moldova de la Berlin. Ce-i drept prin culoare, iar reacția reprezentaților companiilor germane a fost una univocă. Aceștia au rămas decepționați de tratamentul aplicat companiei germane. Sunt sigur, cămajoritatea partenerilor străini sunt informați din prima sursă de neregulile în raporturile dintre comunitatea de afaceri și instituțiile de stat.
LEGISLAȚIE.
Avem probleme și cu legislația, și cu interpretarea și cu implementarea arbitrară a legilor și a actelor normative. În general, avem probleme cu climatul de afaceri. Ultimele evenimente probează șubrezirea climatului investițional, iar tradiționalul „Welcome to Moldova” insuflă prea puțin interes pentru potențialii investitori, dar și pentru investitorii aflați în Moldova.
Sunt sceptic, că operarea în regim de urgență a unor modificări la legislația în vigoare va remedia situația creată. Legile ticluite în regimul “pompierilor„ nu constituie soluțiiși chiar sunt dăunătoare. Legea cu privire la actele legislative trebuie să fie o mică biblie pentru legiuitori. De aceea, este logic, să se înțeleagă, că legea trebuie să fie respectată în primul de parlamentari, ca apoi să se ceară același lucru și de la populația țării.
CLIMATUL DE AFACERI
Potrivit Forbes, Moldova ocupa locul 92 in clasamentul celor mai bune tari pentru mediul de afaceri, alături de Liberia, Lesotho, Senegal, Malawi, Tanzania, Mali, Pakistan si Vietnam. Iar in raportul Doing Business-2013 al Băncii Mondiale, Moldova ocupa locul 83 din 185 de țări, în imediată apropiere de Brunei, Vanuatu, Sri Lanka și Kuwait. Nu am nimic împotriva unor state, ca Mali sau Tanzania, dar cred, că comunitatea de afaceri din Moldova merită mult mai mult.
Continuare All Moldova