Şeful misiunii diplomatice ucrainene în România, Teofil Bauer, a declarat pentru Agenţia „Ukrinform” că numărul în scădere al etnicilor ucraineni din România indică foarte clar o „asimilare treptată” a acestei comunităţi. Potrivit diplomatului, rezultatele recensământului efectuat în România în 2001 arată că pe teritoriul ţării există peste 61.000 de etnici ucraineni. Însă rezultatele preliminare ale ultimului recensământ, desfăşurat anul trecut, arată că numărul ucrainenilor este mai mic cu aproximativ 10.000, „ceea ce indică o asimilare treptată a minorităţii ucrainene din România”. Fiind întrebat cât de activ este rolul minorităţii ucrainene în România, Teofil Bauer a declarat că, ţinând cont de faptul că cei mai mulţi dintre etnicii ucraineni din România locuiesc în zonele rurale, activitatea socială a acestora este neglijabilă. „Acest lucru se întâmplă, în primul rând, din cauza lipsei unui sistem integrat de educaţie în limba ucraineană, ceea ce duce la o deznaţionalizare treptată a ucrainenilor din România. Pe teritoriul României există un singur liceu cu predarea majorităţii disciplinelor în limba ucraineană – la Sighetu Marmaţiei. În celelalte şcoli din zonele populate de ucraineni, limba maternă este predată doar ca simplă materie şi, în mare parte, chiar opţională. Aproape acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor ucrainenilor la slujbe în limba lor maternă” – a menţionat ambasadorul. Teofil Bauer a amintit că, în anul 2006, partea ucraineană a iniţiat o monitorizare generală a situaţiei legate de asigurarea drepturilor minorităţilor, cu participarea experţilor OSCE şi ai Consiliului Europei, pentru identifica problemele din domeniul asigurării drepturilor ucrainenilor din România şi ale românilor din Ucraina şi pentru elaborarea unor soluţii în acest sens în cadrul Comisiei mixte ucraineano-române pentru minorităţi naţionale. „Din păcate, însă, în anul 2008, această monitorizare a fost întreruptă, la iniţiativa părţii române” – a adăugat diplomatul.
La întrebarea ce părere are despre faptul că majoritatea politicienilor români nu acceptă existenţa în Ucraina a unei limbi moldoveneşti, separate de limba română, Teofil Bauer a răspuns: „Este adevărat, România nu recunoaşte oficial existenţa limbii moldoveneşti, considerată o
Cu toate că reprezentanţii oficiali ai Kievului susţin în mod repetat că minorităţii ucrainene din România nu îi sunt asigurate drepturile la educaţie şi la slujbele religioase în limba ucraineană, până în prezent, niciun reprezentant al ucrainenilor din România nu a declarat că statul român ar promova politici de asimilare a acestei minorităţi sau nu ar sprijini comunitatea. Mai mult decât atât, minoritatea ucraineană este reprezentată în Parlamentul României, iar Guvernul de la Bucureşti alocă anual acestei comunităţi fonduri considerabile, pentru realizarea proiectelor destinate păstrătrii identităţii ucrainene. Numai în 2011, minoritatea ucraineană a primit de la bugetul de stat al României cel puţin 1 milion de euro.
Horia Ivanciuc, pentru InfoPrut