La mijlocul lunii decembrie curent, Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova (CID NATO) a desfăşurat masa rotundă cu genericul „Perspectivele de dezvoltare a studiilor de securitate ca disciplină universitară în Republica Moldova”. Acest eveniment a avut drept scop schimbul de experienţă dintre instituţiile superioare de învăţământ din ţără şi de peste hotare privind importanţa şi elaborarea disciplinei universitare sau programelor de studii de securitate, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
La lucrările acestei mese rotunde au participat 20 de profesori, experţi şi studenţi autohtoni şi din străinătate, reprezentând 14 instituţii de învăţământ universitar şi post-universitar care au făcut schimb de experienţă în dezvoltare a studiilor de securitate.
Evenimentul a fost inaugurat prin prezentarea rezultatele sondajului„Necesitatea dezvoltării studiilor de securitate în R. Moldova” efectuat de CID NATO în perioada 23.10-1.11.2012, cu participarea profesorilor, experţilor şi studenţilor autohtoni. Sondajul a avut drept scop de a oferi unele repere de discuţie cu privire la perspectivele studiilor de securitate naţionale, semnalând în acelaşi timp un nivelul scăzut de dezvoltare a acestora în mediul academic autohton.
Silviu Nate, profesor la Universitatea din Sibiu, a oferit viziunea şi experienţa sa de dezvoltare a unui program de licenţă în domeniul studiilor de securitate. Prof. Nate a remarcat necesitatea racordării ofertei academice la cererea pieţii muncii în domeniul securităţii, întru satisfacerea necesităţilor practice ale societăţii moderne.
Oaspeţii evenimentului profesorii de la SNSPA, Dl. prof. univ., dr. Mihail Ionescu şi Dna dr. Simona Soare, au menţionat necesitatea elaborării unei curricule la nivel naţional de studii de securitate, în vederea dezvoltării ulterioare a anumitor cursuri sau programe specifice în domeniu.
La capitolul dezvoltării studiilor de securitate la nivelul studiilor post-universitare, experienţa Centrului Marshall din Germania este relevantă în acest domeniu. Astfel, în cadrul evenimentului dl. Prof Robert B. Brannon, decan al Colegiului de Studii de securitate Internaţională, a oferit o viziune holistică a modalităţii în care aspectele de securitate necesită a fi percepute la nivel naţional.
La eveniment, participanţilor li s-a oferit şi un ghid de recomandări care conţine pe lângă rezultatele şi sugestiile sondajului şi modele de curriculă universitară cccidentală, precum şi oportunităţi de calificare şi training în domeniu pentru profesorii şi experţii locali. Ghidul poate fi găsit în biblioteca CID NATO.
În urma mesei rotunde CID NATO cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO va oferi asistenţă sub formă de literatură de specialitate instituţiile autohtone care se vor angaja în dezvoltarea cursuri şi programe specifice domeniului studiilor de securitate.