Ministerul Economiei a reuşit, în anul 2012, să lanseze industria de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energie regenerabilă. A fost elaborate şi implementate politicile şi legislaţia necesare, au fost create instituţii şi există şi istorii de succes în această industrie, a declarat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei Consiliului de administrare al Proiectului Energie şi Biomasă. Despre aceasta informează Serviciul de presă al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Acest proiect, finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), a servit drept un declanşator al acestor procese şi este un real succes, atât în Moldova cât şi în regiune, a apreciat ministrul Economiei. El a atenţionat că autorităţile trebuie să urmărească semnalele din piaţă şi să promoveze o abordare flexibilă, pentru a stimula dezvoltarea şi a evita distorsionarea pieţei prin acordarea ajutoarelor de stat. În acelaşi timp, procesele nu au devenit încă ireversibile, urmând a fi asigurată continuitatea acestora pe termen mediu şi lung, a opinat Valeriu Lazăr.
În cadrul şedinţei, experţii Proiectului au raportat că în anul curent au fost instalate sau sunt în proces de instalare 104 sisteme de încălzire pe bază de biomasă, cu o capacitate totală de 26 MW şi create 226 de noi locuri de muncă. A fost evaluată performanţa energetică a clădirilor în 69 de localităţi şi în perioada aceasta au fost create 65 de afaceri în producerea brichetelor au fost lansate.
În acelaşi timp, a fost lansat un mecanism de leasing al echipamentelor de brichetare, fiind deja procurate 4 echipamente de împachetare şi manipulare a biomasei solide. De asemenea, a fost stimulată lansarea producţiei locale de cazane pe bază de biomasă, co-generarea industrială pe bază de biomasă şi elaborat un studiu privind potenţialul de biomasă în Republica Moldova.
Cu sprijinul proiectului, a început procesul de elaborare a reglementărilor tehnice pentru produsele de biomasă solidă şi elaborate manuale şi ghiduri pentru profesori, care au fost distribuite în peste 220 de şcoli.
Viorel Chivriga, expert economie, a comentat pentru InfoPrut importanța lansării industriei eficienței energetice și a utilizării surselor de energie regenerabilă:
”Cred, că este o mică revoluție în domeniul energeticii. De exemplu, proiectul “Energie şi Biomasă în Moldova” finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de PNUD într-o perioadă foarte scurtă a pus bazele pentru apariția unor piețe necesare pentru Moldova. Cum ar fi, cea a cazanelor, care funcționează în baza brichetelor, peleților și a paielor, dar și a pieței echipamentelor de producere a primelor două tipuri de combustibil. Majoritatea raioanelor din Moldova deja au acces la acest proiect.
Obiectivele acestui proiect sunt ambițioase și prevăd, că peste 130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, centre comunitare rurale şi alte instituţii publice vor fi încălzite cu energie produsă din deşeuri agricole, în special, din paie. De asemenea, cel puţin 500 de gospodării casnice din comunităţile rurale vor fi încurajate să instaleze sisteme termice moderne de biomasă, care le vor asigura energie termică, apă fierbinte şi spaţii pentru pregătirea bucatelor.
În prezent, 121 instituții publice, din care 76 școli, 38 grădinițe de copii, 4 centre comunitare, 2 primării și un cămin studențesc au beneficiat de asistență în cadrul proiectului. Din centralele termice aprobate: 18% vor utiliza baloturi de paie, iar 82% – brichete/pelete. O reușită este și schimbarea opticii părților participante la proiect față de necesitatea asigurării eficienței energetice. Cred, că este o reușita a tuturor, care lucrează în domeniul dat: instituții publice, PNUD, pimarii, sectorul asociativ.”