Republica Moldova a fost în centrul atenției în luna decembrie ca urmare a dezbaterilor cu privire la decizia unei viitoare integrări, considerată de către experți ca fiind doar o chestiune de timp, dată fiind localizarea acesteia la intersecția dintre Uniunea Europeană și Rusia.
Principalul subiect de discuție rămâne situația regiunii separatiste Transnistria, una dintre cele patru zone post-sovietice de „conflict înghețat”, alături de Republica Nagorno-Karabakh, Osetia de Sud și Republica Abkhazia, blocată într-un continuu război și conflict etnic cu Republica Moldova din 1992. Problemele cu care se confruntă Transnistria se referă la corupție și la sistemul judiciar manipulat politic care interferează cu statul de drept al regiunii, notează Eastbook.eu.
În discuțiile recente cu Jean-Claude Mignon, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), președintele Timofti l-a asigurat pe acesta că Republica Moldova este pregătită și dorește să discute orice propunere de soluționare a conflictului cu Transnistria. La rândul său, Mignon și-a exprimat sprijinul pentru formatul „5+2”, dar și pentru implementarea reformelor care vor aduce Moldova mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană. În acest timp,Transnistria și Rusia sunt împotriva soluției de rezolvare a acestui conflict oferit de formatul „5+2”, iar Ucraina se situează de partea Rusiei.
Fiind prezent la această întâlnire, Eugen Carpov, vice-priministrul pentru reintegrare, a declarat următoarele: „Astăzi, situația geopolitică ne împiedică să facem pași revoluționari în procesul rezolvării conflictului transnistrean, așa că vom continua politica pașilor mărunți în domenii specifice care au ca scop rezolvarea problemelor pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.”
Însă, în ciuda acestui conflict, Republica Moldova este cu mult înaintea Ucrainei în privința discuțiilor cu Uniunea Europeană referitoare la regimul circulației fără vize și, totodată, este mai aproape de a finaliza Acordul de asociere ce este prevăzut să fie semnat în anul 2013 și ratificat ulterior, concluzionează Eastbook.eu.
Autor: Viorica Joiţa, pentru InfoPrut