De obicei în primele zile ale anului citesc interviurile Europei Libere cu politicienii pe care i-am ales sau nu i-am ales. Depinde de opțiunea politică a fiecăruia dintre noi.
Primul mi-a căzut sub ochelari Valeriu Lazăr, apoi au urmat Vlad Filat și Eugen Carpov.
De ce am citit interviurile Europei Libere cu atâta insistență și în acest an, dacă știm cu toții că lucrurile în Republica Moldova ori nu se mișcă deloc în direcția cea bună, ori se mișcă prea încet? Pentru că aici trebuie să existe o relație de sadism reciproc între aleșii poporului și reprezentanții aceluiași popor. Bine, ideal ar fi ca acest sadism politic, căreia eu îi mai spun responsabilitate, să fie orientat către politician dinspre cetățean. La noi încă este invers. Oricum, cineva mi-a spus că sunt culmea optimismului, așa că eu o să mai rabd. Puțin.
În cele ce urmează vă voi prezenta câteva mostre de optimism ale politicienilor de la Chișinău, extrase din interviurile citite la început de an. Majoritatea sunt din interviurile Europei Libere.
1.
Europa Liberă: Vor munci şi vor trăi mai bine cetăţenii Republicii Moldova în 2013? Va fi economia mai promiţătoare în acest sens? Altfel spus, cu ce fel de economie, domnule ministru, intră Republica Moldova în 2013? Suferind de aceleaşi probleme? Sau mai promiţătoare şi cu o nouă respiraţie?
Valeriu Lazăr: Regretabil, 2012 nu ne-a permis să avem acele schimbări transformaţionale pe care ni le le-am dorit în economie, astfel încât să putem spune că deja avem, după 21 de ani de independenţă, o altă economie. Noi rămânem încă prizonierii unui model economic care în limbaj simplu ar însemna: în loc să producem şi să vindem la export mărfuri şi servicii, noi, mulţi ani la rând, am tot exportat oameni, de fapt. Noi am moştenit o anumită structură a economiei… .
2.
Europa Liberă: Înţeleg, dle ministru, că răspunsul la întrebarea iniţială a avut nevoie de explicaţiile de până acum… Şi, totuşi, cu ce intră economia Republicii Moldova în 2013?
Valeriu Lazăr: Economia Republicii Moldova intră în 2013 cu claritate şi documente oficiale de politici cu ce trebuie să facem nu numai într-un an-doi , dar cel puţin pe orizontul de timp 2020. Economia Republicii Moldova intră în anul 2013 cu nişte premize create, sigure pentru a vedea deja în 2013 aceste schimbări la nivel practic. De ce? Noi în ultimii trei ani de zile noi am euroconformizat în proporţie de 90 la sută legislaţia Republicii Moldova. Pentru că, până la urmă, ce înseamnă legislaţia? Reguli de joc. Şi dacă un investitor vede că în Republica Moldova regulile de joc sunt aceleaşi ca în UE, asta-i dă previzibilitate, credibilitate, îi dă garanţia, dacă vreţi, că el va juca după nişte reguli de joc pe care le cunoaşte.
3.
Valeriu Lazăr: ”… Pentru mine integrarea europeană nu este un scop în sine. Pentru mine, ca ministru al Economiei şi ca politician, integrarea europeană sau europenizarea Republicii Moldova este un proces de transformare de modernizare a Republicii Moldova acreditând aici la nivel de mentalitate, de instituţii modelul european.” – aici mi-a plăcut răspunsul. Este cel pe care-l așteptam.
4.
Europa Liberă: Moldovenii nu au demonstrat până acum pietate pentru calitate, deşi la consum par să se priceapă deja tot mai mult… Cât de probabilă poate fi realizarea unor strategii bune fără un cult al calităţii?
Valeriu Lazăr: Chiar cu riscul de a părea categoric, dar eu vreau să vă spun că ori în Republica Moldova ne va reuşi să acredităm, la nivel genetic dacă vreţi, cultul calităţii, ori nu avem viitor… De ce? Fiindcă noi am moştenit de la sistemul sovietic, fiind parte a unui sistem foarte mare, toate strategiile de producere, de vânzare sau ce numim noi strategie de market care erau pe volum, nu pe calitate. – aici dăm vina pe URSS. Corect. URSS e de vină. Dar parcă e mort de vreo 20 de ani… . Noi încă îl mai jelim pe acest URSS. El posibil o să mai reînvie în mintea lui Putin, că doar pentru el încă e cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Nu și pentru mine!
5.
Europa Liberă: Aceiaşi oameni, aceleaşi ingrediente, dar nu şi aceiaşi bani… În general, este Republica Moldova în stare să facă reforme doar cu bani proprii, mai ales că fondurile din exterior par să se reducă treptat?
Valeriu Lazăr: Pe termen scurt, la handicapul pe partea de infrastructură în special nu suntem capabili şi trebuie s-o recunoaştem. Nicio ţară nu a reuşit să depăşească acest handicap, în special pe partea de infrastructuri, doar cu capitalul propriu. – realism sau optimism? Voi decideți… .
6.
Europa Liberă: Apropo, că tot vorbim … şi de combaterea evaziunii fiscale în acest context… Cum stau lucrurile la acest capitol în Republica Moldova?
Valeriu Lazăr: Lucrurile stau prost. Avem multă evaziune fiscală şi asta este constatarea. De aceea, sarcina de a reduce evaziunea fiscală este o sarcină naţională, dacă vreţi… – dacă vreți, deci nu e obligatoriu!
7.
Europa Liberă: Populaţia activă a Republicii Moldova, dle Lazăr, s-a redus, după cum arată statisticile, cu circa 60 de mii în 2012, în ciuda crizei care chinuieşte locurile preferate de gastarbeiterii moldoveni. Cum trebuie citită această pierdere? Ţara îşi alungă în continuare mâna de muncă şi creierele?
Valeriu Lazăr: În spatele cifrei la care v-aţi referit, dacă explicăm ce se întâmplă, se întâmplă că oamenii şi-au găsit de lucru în altă parte. Hai să continuăm lanţul acesta logic până la capăt. De ce aceşti oameni au părăsit Republica Moldova? Simplu. Au găsit o ofertă salarială mai bună în altă parte. Pe de o parte, de altfel, trebuie să ne deprindem cu gândul că, apropo, unul dintre principiile europene este mobilitatea. În mod normal, ţările trebuie să elimine toate barierele, inclusiv regimul de vize şi alte chestii…
1.
Europa Liberă: Domnule Filat, despre securitatea energetică se spune că trebuie să fie sporită prin diversificarea resurselor energetice. Moldova doreşte sau poate chiar să-şi diversifice sursele de import de resurse energetice?
Vlad Filat: „Sigur, priorităţile în domeniul energetic sunt următoarele: continuarea negocierilor în vederea semnării unui nou acord cu Gazpromul.” – vorbește despre priorități la plural, dar oferă un singur exemplu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cum poți să recunoști că ai mai multe opțiuni și să îți argumentezi discursul politic doar pe una singură, mai ales că a ales și cel mai nefericit exemplu pentru el, că doar nu eram plecați toți la plajă când a fost premierul al Moscova și i-a fost sugerată renunțarea la pachetele energetice… .
2.
Europa Liberă: S-au găsit mijloace financiare suficiente pentru a ajunge şi la darea în exploatare a acestui gazoduct?
Vlad Filat: „Angajamentul între doi prim-miniştri, Victor Ponta, prim-ministrul României şi Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova este ca, la sfârşitul anului 2013, să fie dat în exploatare. E un angajament public, este asigurat tot ce ţine de necesităţi, inclusiv financiare. Totodată avem un şir de proiecte în domeniul energetic pentru 2013. Unele ţin de domeniul guvernamental, din păcate, avem o implicare la nivel de guvern ceea ce ţine de procesul de reorganizare în Termocom, care afectează foarte mult întreg sistemul energetic din Republica Moldova. – aici își revine și începe să vorbească și despre alte proiecte.
3.
Europa Liberă: Domnule premier, şi totuşi odată cu semnarea acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, indirect s-a încercat politizarea multor instituţii în stat, ceea ce şi joacă, într-un fel, festa.
Vlad Filat: „Eu nu vreau să revin la acea perioadă de timp.”
Europa Liberă: Acordul e în vigoare.
Vlad Filat: „Este adevărat, dar este o etapă depăşită. Eu sper foarte mult că şi clasa politică, dar şi întreaga societate a tras lecţiile de rigoare. – eu aici nu înțeleg pe cine dă vina Filat: pe clasa politică sau pe societate că a stat cu ochii pe clasa politică? Sau e supărat că am fost insuficient de atenți la mișcările și acțiunile reprezentanților poporului?
4.
Europa Liberă: De ce atât de greu se reformează Procuratura?
Vlad Filat: „Probabil, aşa s-a dorit sau nu se doreşte. – !!!!!!!!!!!!!!!
5.
Europa Liberă: Pentru a obţine semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie demonstrată fermitate în aplicarea legilor adoptate. E o aşteptare mare din partea cetăţenilor Republicii Moldova semnarea Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Acuma nu vreţi să mai spuneţi termene concrete?
Vlad Filat: „De ce nu vreau să spun termene? Eu am spus termenele: către summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, noi urmează să avem Planul de Acţiuni implementat. Deci, Republica Moldova urmează, până la summit, să prezinte raportul final de implementare, iar în cadrul summit-ului acest raport să fie aprobat. – măcar ceva dorește și premierul nostru… . 😉
6.
Europa Liberă: Acuma haideţi să vedem în ce măsură semnarea acestor acorduri se va răsfrânge şi asupra zonei transnistrene?
Vlad Filat: „Republica Moldova nu este privită separată de raioanele din Est.”
Europa Liberă: Ei nu prea sunt parte la proces şi atunci?
Vlad Filat: „Noi i-am invitat să participe. Din partea Tiraspolului, a participat un reprezentant în calitate de observator în negocierile privind Acordul de Liber Schimb. Dar participarea sau neparticiparea lor ţine deja de înţelegerea proceselor care au loc şi care urmează să aibă loc. Important este că tot ceea ce facem noi în acest proces de integrare europeană vizează întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv raioanele din Estul ţării.” – răspuns bun.
7.
Europa Liberă: Părerile sunt împărţite, atunci când vine vorba despre vectorul politicii externe. Cei de la Tiraspol ar agrea mai mult Uniunea Euroasiatică şi nici nu ascund acest lucru, declară cu text deschis că drumul lor este spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Ce se întâmplă, când Tiraspolul vrea spre Est şi Chişinăul insistă pe eurointegrare?
Vlad Filat: „Eu vorbesc în numele Republicii Moldova, nu în numele Tiraspolului, Bălţului sau altor oraşe. Şi Republica Moldova are o cale stabilită şi un scop bine determinat – Uniunea Europeană. Şi, cu această ocazie, vreau să reiterez poziţia mea fermă şi convingerea mea fermă: Republica Moldova nu are alternativă. – ei bun, m-am mai liniștit!!!!
8.
Europa Liberă: Cine trebuie să propună un proiect de statut pentru regiunea transnistreană?
Vlad Filat: „Până la urmă, este mult mai puţin important cine va propune.”
Europa Liberă: Dar trebuie să existe acest document?
Vlad Filat: „Documente există mai multe. Documentul final urmează să fie acel compromis rezonabil, realizat între Chişinău şi Tiraspol şi cu sprijinul partenerilor noştri de dialog. Când vorbesc de compromis rezonabil, trebuie să se înţeleagă că noi nu avem cum să realizăm un compromis care ar aduce atingere statutului de stat independent, suveran şi integru.
9.
Europa Liberă: Podul de la Bâcioc, de la Gura Bâcului, poate fi dat în exploatare?
Vlad Filat: „Poate şi multe alte proiecte pot fi realizate.
10.
Europa Liberă: Ia-ţi lansat o invitaţie omologului dumneavoastră rus, Dmitri Medvedev să viziteze Republica Moldova?
Vlad Filat: „Noi am convenit asupra anului 2013. Eu sper că vom fi în situaţia în care să organizăm această vizită. Este important pentru noi, încă o dată, să fortificăm aceste relaţii.”
1.
Eugen Carpov: „În anul 2012, am încercat să creăm o platformă pe care să ne construim în continuare activităţile legate de reintegrarea ţării.
2.
Europa Liberă: De fapt, pe parcursul mandatului preşedinţiei ucrainene la OSCE, ce poate face Kievul întru identificarea unei soluţii?
Eugen Carpov: „Kievul are acelaşi pârghii şi posibilităţi ca şi oricare alt stat care deţine preşedinţia OSCE. – traduc: mai nimic nu poate face Kievul.
3.
Europa Liberă: Domnule Carpov, dar pe cât de transparentă este activitatea la hotarul moldov-ucrainean pe segmentul transnistrean? Acum mai sunt probleme?
Eugen Carpov: „Probleme mari practic nu avem. Ele au fost depăşite. În primul rând, există o cooperare foarte bună între serviciile vamale şi grănicereşti ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei.
4.
Europa Liberă: Contrabandă nu se mai face pe acest segment?
Eugen Carpov: „Fluxurile de contrabandă s-au diminuat la frontiera moldo-ucraineană.”
5.
Europa Liberă: Bine, dar un proiect de statut pentru regiunea transnistreană nu-l puneţi în discuţie?
Eugen Carpov: „Proiectul va fi pus în discuţie imediat ce vor fi toate condiţiile necesare pentru ca un asemenea document să se discute.”
Europa Liberă: Dar când vor fi aceste condiţii?
Eugen Carpov: „Deocamdată nu am demarat discuţiile asupra aşa-numitului Coş III, Coş convenţional III, care ar însemna aspecte instituţionale politice şi de securitate ale reglementării conflictului transnistrean.”
6.
Europa Liberă: Dar contribuţia reală din partea Moscovei în ce ar consta?
Eugen Carpov: „Noi aşteptăm ca poziţiile Federaţiei Ruse să fie apropiate poziţiilor celorlalţi mediatori şi observatori.
7.
Europa Liberă: Mai este prioritară schimbarea statutului forţelor de menţinere a păcii în zona de securitate?
Eugen Carpov: „Pentru noi şi pentru mulţi alţi actori internaţionali subiectul respectiv este important. Noi trebuie să căutăm căile de eficientizare a acestei misiuni, astfel ca ea să reprezinte o contribuţie reală pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean.”
În loc de concluzii:
Valeriu Lazăr e mai optimist decât e cazul, pare critic, o face pe copilul teribil al guvernului. Creează impresia că nu îi este frică de șeful său. Nu m-aș mira să aud că și-a dat demisia. În fond la Iurie Leancă a funcționat să nu-i fie acceptată cererea de demisie… . Vlad Filat e evaziv, pesimist. Folosește mai mult decât ceilalți în discursul său expresia ”din păcate”. Regretă că alții nu au făcut ceea ce trebuia. Nu-și asumă vina, își asumă doar guvernarea, fără a specifica ce fel de guvernare. Eugen Carpov mi se pare că a atins culmile discursului diplomatic: vorbește mult și mai ales frumos, dar nu spune nimic. Nici măcar nu se obosește să specifice care-i sunt așteptările. De fapt, nu se așteaptă la nimic… sau cel puțin asta e impresia mea.
PS: dacă vi se pare că am luat din context, citiți interviurile pe pagina web a Europei Libere (link-urile le aveți inserate în numele celor trei demnitari )