Interviu cu E.S. Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldova în România acordat publicației cu profil economic ”Bursa – ziarul oamenilor de afaceri”.
Reporter: Oficialii europeni au apreciat pozitiv reformele din Republica Moldova. Cum se vede, însă, din Republica Moldova, criza economică şi politică din Uniunea Europeană (UE) şi cum credeţi va influenţa procesul de aderare?
E.S. Iurie Reniţă: Indiferent de evoluţiile interne şi externe ale UE sau de procesele prin care aceasta trece actualmente, poziţia fermă şi clară a Republicii Moldova constă în integrarea în UE. Este foarte important să implementăm standardele europene. Urmărim cu multă atenţie abordările din cadrul UE pe un aspect sau altul, dar nu considerăm că aceste acţiuni ar constitui un impediment în determinarea noas-tră fermă de a reuşi în procesul de integrare. Chiar dacă există discuţii în controversă în spaţiul comunitar vizavi de oportunitatea, dar şi de necesitatea extinderii, de fenomenul de fatigue despre care se vorbeşte în anumite cercuri, procesul de integrare europeană rămâ-ne prioritatea numărul unu pentru Republica Moldova. Scopul nostru este să venim cu tema de acasă bine făcută şi, până în prezent, am reuşit să facem faţă acestui deziderat major. Nu vrem să aducem probleme la Bruxelles, ba chiar din contră, ne dorim să îndeplinim toate standardele conform capitolelor de negociere. Urmărim cu atenţie ceea ce se întâmplă şi ne-am bucurat că şi într-un ultim raport al UE se face o pledoarie în favoarea extinderii. Mesajul este foarte clar: cei care întrunesc condiţiile merită să fie acceptaţi în UE. Concludente în acest sens sunt şi vizitele în Republica Moldova ale cancelarului german Angela Merkel şi Preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Prezenţa lor la Chişinău constituie, totodată, o extraordinară încurajare şi o recunoaştere a realizărilor noastre în procesul de integrare europeană.
Reporter: Dar criza financiară şi economică globală? În ce măsură este economia moldovenească afectată?
E.S. Iurie Reniţă: În 2011, în comparaţie cu alte state, creşterea economică din Republica Moldova a fost de 7,5-8%, însă, ca parte componentă a economiei mondiale, s-au făcut simţite repercusiunile crizei globale. Suntem conectaţi la circuitul economico-financiar internaţional şi, în special cel european, unde merg peste 50% din exporturile noastre, aşa că nu putem rămâne „neafectaţi” de procesul în chestiune.
Între timp s-a schimbat şi structura exporturilor moldoveneşti. Dacă, până nu demult, exportam preponderent produse agricole, acum sunt dominante mărfurile industriale. Acest lucru este foarte important pentru că ne reduce dependenţa şi de factorul natural. Am avut un an de secetă care a afectat producţia agricolă. În schimb, mărfurile industriale nu comportă acest risc şi, astfel, relaţiile comerciale sunt constante.
Reporter: Cum apreciaţi relaţiile economice dintre Chişinău şi Bucureşti? Mai este loc de îmbunătăţiri? Dacă da, în ce sectoare?
E.S. Iurie Reniţă: Graţie restabilirii şi revigorării raporturilor politice odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, au fost create şi premise propice pentru extinderea cooperării în mai multe domenii, inclusiv cel economic. În prezent, România este cea de-a doua ţară de des-tinaţie a exporturilor moldoveneşti. Pentru noi este extrem de important pentru simplul fapt ca ne aflăm în imediata vecinătate, cheltuielile logistice sunt minime. În 2011, schimburile comerciale au crescut cu peste 50%. Saltul semnificativ este argumentul cel mai concludent că o conjunctură politică favorabilă generează şi un mediu favorabil pentru economie. Anul trecut, recesiunea şi-a făcut simţită prezenţa, dar trendul rămâne pozitiv, cu procente încă încurajatoare.
Continuare Bursa – ziarul oamenilor de afaceri