Mai bine de 30 de copii ai etnicilor români din satul Kostol, care aparţine de comuna Kladovo (Serbia), au primit pachete cu dulciuri şi câte un CD audio cu poveşti în limba română, din partea Asociaţiei FORUMM PENTRU CULTURĂ ŞI IDENTITATE din Severin, în parteneriat cu Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „DUNĂREA” din Kladovo. Micuţii au fost foarte bucuroşi şi chiar au cântat colinde în limba română.
Pentru al doilea an consecutiv, copiii etnicilor români din Valea Timocului – Serbia, de această dată cei din satul Kostol, comuna Kladovo, l-au primit pe Moş Crăciun, venit tocmai din România, cu daruri. De această dată, pe lângă dulciurile atât de dragi copiilor, aceştia au mai primit cărţi cu poveşti şi CD-uri audio cu poveşti în limba română. Este vorba de poveşti nemuritoare din galeria basmelor româneşti sau a celor semnate de fraţii Grimm. Gestul a fost primit cu multă căldură atât de copilaşi, cât şi de părinţii lor, mai ales că la eveniment a participat şi profesoara Diana Šolkotović, cea care, pentru că îi cunoştea pe copii, le-a explicat că pot asculta poveştile, iar acolo unde nu vor înţelege totul, îşi pot întreba părinţii. De asemenea, cei prezenţi au fost de acord că lumea minunată a poveştilor îi poate aduce pe copii mai aproape de rădăcinile limbii vorbite de strămoşii lor şi le poate trezi curiozitatea de a învăţa şi de a păstra vie limba românească. De la întâlnirea cu copiii şi părinţii acestora nu a lipsit voia bună,pentru că în sala Dom Kulture din Kostol s-au aflat trei lăutari români autenţici ai locului. Minunaţii copilaşi, care au mulţumit în româneşte pentru cadourile primite, au ţinut să interpreteze câteva colinde chiar în limba română, moment care a surprins asistenţa. După cum se ştie, în Serbia Crăciunul se sărbătoreşte după calendarul pe rit vechi, astfel încât el începe pe 7 ianuarie şi se termină pe 9 ianuarie. Mai mult, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie aici se sărbătoreşte Anul Nou. Acesta a fost şi motivul pentru care Moş Crăciun a adus cadouri copiilor chiar între Crăciun şi Revelion, adică pe data de 12 ianuarie.
Tradiţia continuă
În urmă cu un an, pe 7 ianuarie 2012, a avut loc prima astfel de iniţiativă, salutată la acea vreme de foarte multe organizaţii româneşti din Timoc, dar şi de oameni de cultură români din Vojvodina. La acea vreme, cu sprijinul Asociaţiei CORDELIA şi a Asociaţiei pentru Cultura şi Tradiţia Românilor „DUNĂREA”, condusă de Tihan Matasarevici, în sala clubului cultural din Kladovo, peste 30 de copii au primit cadouri, constând în dulciuri şi jucării. De această dată, reprezentanţii asociaţiei române au ales ca loc de desfăşurare o localitate rurală, cunoscută pentru faptul că are în componenţa sa mulţi etnici români, localitatea Kostol. Această localitate, riverană dunării, aflată la doar cinci kilometri de oraşul Kladovo, mai are, pentru cei care nu ştiu, o particularitate istorică: aici se află vestigiile celui de-al doilea picior al Podului construit de Apollodor din Damasc, peste care trupele romane ale împăratutlui Traian au invadat Dacia. Celălalt picior al podului se află pe malul românesc al Dunării, lângă Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.
Autor: Romeo-Dorian Crîşmaru