Un pătrat negru. Cu multe pagini nenumerotate, pe care sunt înșirați niște omuleți, sau, mai degrabă – sicrie. Doar pe pătratul negru, hai să-i zicem copertă, scrie: Un milion de morți. Fără autor, doar pe spate vedem sigla editurii Tracus Arte, atât.
Dacă-i dăm crezare lui Mitoș Micleușanu, pentru că el este autorul misteriosului obiect-carte, numele lui e pe ultima pagină cu semnul de copyright, pe foi sunt înghesuiți foarte compact un milion de sicrie-omuleți. Asta-i sigur, dar dacă cineva are îndoieli, poate să încerce să-i numere. Nu va fi greu să-l convingi pe Mitoș că a greșit. Cu un sicriu-două, așa cum am încercat eu, glumind pe seama celui care e ½ din Planeta Moldova. Când e vorba de un milion, nu-i grav dacă greșești. După ce am sădit în voi sămânța de îndoială, să vedem ce poate însemna această carte-obiect.
Păi în primul rând e foarte frumoasă. Ai putea face o expoziție doar cu ea. O sală mare, iar în mijloc cartea cu un milion de morți. Sau vi se pare că un milion de morți sunt prea puțini pentru o expoziție?
Fiind vorba de un moldovean de-al nostru (ba chiar cetățean de onoare al Planetei Moldova) – cu siguranță un milion de morți sunt victime ale tolitarismului. Mai departe fiecare e liber să aleagă. Mă scuzați – nu poți alege. Pentru mine – în milionul ăla poate intra fratele bunicului meu, Simion, mort în timpul celui de-al doilea război. Poate fi o victimă a foametei organizate de comuniști în ’46-’47. Poate fi plină cu basarabeni deportați în Siberia. Poate fi un milion de basarabeni executați în timpul comunismului.
Autor: Alexandru Vakulovski
Citiţi continuarea pe portalul Moldova.org