Liderul Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut publică poziția partidului asupra incidentului din Pădurea Domnească. Astfel, acesta a solicitat ca demnitarii care au tăinuit incidentul să fie demiși, iar comisia de anchetă să fie lărgită, se arată într-un comunicat de presă emis de către Serviciul de Presă al PAD.
„Activitatea celor trei demnitari de prim rang aflaţi la braconaj – procurorul Zubco, directorul Moldsilva, Lupu şi preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Pleşca – nu lasă loc pentru niciun fel de interpretare! Demisia sau demiterea lor şi colaborarea deplină cu organele de anchetă este singurul final logic într-un stat de drept”, a menționat Mihai Godea.
În ceea ce priveşte funcţionarea defectuoasă a structurilor din Ministerul Sănătăţii, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul de Interne, Preşedintele PAD a explicat că lucrurile pot fi interpretate în două moduri, ambele fiind grave. Fie într-adevăr informaţia s-a blocat pe coridoarele raionale ceea ce demonstrează impotenţa acestor instituţii, fie au informat şefii acestor instituţii şi în acest caz opinia publică este dezinformată cu bună ştiinţă. În ambele cazuri şefii acestor instituţii trebuie demişi.
Mihai Godea a mai precizat că premierul Vlad Filat ştia despre acest incident şi chiar mai mult, trebuia să fie şi prezent la acea partidă de vânătoare.
Preşedintele PAD a subliniat că acest caz poate constitui începutul reformei autentice atât în sistemul judecătoresc, cât şi în structurile de forţă, iar pietrele de temelie a acestei reforme trebuie să fie demisiile demnitarilor implicaţi în acest scandal.
Totodată, PAD solicită ca formatul comisiei de anchetă să fie următorul:
- preşedintele şi secretarul Comisiei să nu fie din cadrul alianţei de guvernare;
- în componenţa Comisiei să intre reprezentanţi ai mass-media (jurnalişti de investigaţie), ai societăţii civile (cel puţin 3), ex-colaboratori ai organelor de drept (MAI, Procuratură, SIS, Instanţe judecătoreşti, cel puţin 3);
- includerea unui reprezentant al Preşedintelui RM;
- invitarea experţilor străini;
- asigurarea transparenţei depline a activităţii comisiei de anchetă.
Preşedintele PAD a declarat că este gata să îşi asume conducerea acestei comisii.
De asemenea, în perioada imediat următoare se cere urgentarea reformei Procuraturii, MAI şi SIS, promovarea prioritară a pachetelor de legi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, includerea în Codurile de conduită(etică) profesională a interdicţiilor suplimentare pentru colaboratorii organelor de drept şi a cerinţelor speciale de comportament în situaţii de criză.
„Aceasta este formula în care lucrurile ar putea intra pe făgaşul normalităţii şi care ar reda şansele statului de drept şi credibilitatea statului Republica Moldova în ochii propriilor cetăţeni şi în faţa partenerilor internaţionali„ a conchis Mihai Godea.