Mai mulți politicieni și experţi ucraineni şi transnistreni susțin, într-un articol publicat în ”Nezavisimaia Gazeta”, că asigurând un progres în reglementarea conflictului transnistrean, Ucraina îşi poate consolida imaginea în Uniunea Europeană, iar preşedintele Viktor Ianukovici îşi poate asigura voturi suplimentare la viitoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc peste doi ani. Cu toate acestea, potrivit experţilor, care au comentat vizita făcută la Chişinău şi la Tiraspol de către preşedintele OSCE, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, ”succesul acţiunilor întreprinse depinde în mod direct de înţelegerile dintre Kiev şi Moscova”.
”Nezavisimaia Gazeta” sugerează că Ucraina poate face mult mai mult pentru soluţionarea conflictului transnistrean, decât au făcut predecesorii săi la conducerea OSCE, deoarece „are multe pârghii de presiuni politice şi economice asupra părţilor implicate în conflict”. De asemenea, potrivit preşedintelui Comisiei pentru relaţii externe a Sovietului Suprem de la Tiraspol, Dmitri Soin, ”Ucraina are graniţă cu Transnistria şi poate, dacă doreşte, să blocheze exporturile transnistrene în Rusia sau, dimpotrivă, să-i asigure un coridor verde”. Soin a subliniat că acesta este doar unul dintre posibilele argumente ale Kievului, printre care se numără şi diaspora ucraineană şi organizaţiile societăţii civile din regiunea transnistreană, care sunt loiale Kievului.
Cu toate acestea, influenţa Kremllinului asupra Transnistriei rămâne determinantă, iar dacă partea ucraineană doreşte să obţină un rezultat real în urma eforturilor sale de menţinere a păcii, atunci trebuie să ajungă în prealabil la o înţelegere cu Moscova – notează publicația. „Varianta cea mai rea ar fi dacă Ucraina ar începe să concureze cu Rusia în spaţiul transnistrean. Într-o astfel de situație, într-o poziţie dezavantajoasă vor fi nu numai Transnistria, ci şi Kievul şi Moscova” – a declarat Soin. Totodată, acesta a amintit că în Ucraina vor avea loc în 2015 alegeri prezidenţiale, iar „Ianukovici se va strădui să obţină voturi suplimentare, printre altele şi pe seama Transnistriei, atât în regiune, cât şi în Ucraina”.
„Ucraina va căuta puncte comune cu Rusia. Dacă nu îţi coordonezi acţiunile cu Moscova, te condamni la eşec” – a menționat și directorul Institutului pentru Analiză Politică şi Studii Internaţionale din Kiev, Serghei Tolstov. Potrivit acestuia, Kievul va alege mai degrabă tactica paşilor mărunți, care satisfac toate părţile interesate, iar în acest sens ar putea figura și soluţionarea problemei delimitării sectorului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. ”Este posibil ca Ucraina să permită şi transnistrenilor accesul la acest proces. Kievul nu va face pașii pe care Rusia îi va bloca în prealabil, iar ministrul Kojara este un pragmatic şi un realist, care se concentrează pe acţiuni practice, cum ar fi circulaţia mărfurilor şi a persoanelor sau problemele legate de transport” – a adăugat Tolstov.
Pe de altă parte, directorul Institutului pentru Politici Publice din Chişinău, Arcadie Barbăroşie, nu exclude posibilitatea ca Ucraina să dea dovadă de iniţiative şi mai remarcabile. „Este posibil ca Ucraina să afirme că va face totul pentru evacuarea sau distrugerea la faţa locului a muniţiilor ruseşti aflate în depozitele din Transnistria. Aceasta ar fi o mutare bună, iar prezenţa Grupului Operativ al Forțelor Rusești în regiune nu ar mai avea justificare, în condițiile în care, în prezent, Moscova susţine că trupele sunt necesare pentru paza arsenalelor ruseşti” – a concluzionat Barbăroșie.
Pentru InfoPrut, Horia Ivanciuc