Un editorial publicat de ECO.MD, autoare Natalia Ciuvaga
În condițiile în care prețurile la produsele agroalimentare promit să crească constant cel puţin în următorii 30 de ani, agricultura în Republica Moldova ar putea deveni o adevărată mină de aur. În realitate aceasta nu constituie nici pe departe un motor de creştere economică, recesiunea din agricultură tăind anul trecut din cauza secetei drastice 20% din produsul intern brut al ţării. Și cum investițiile, cuvinte-cheie în alocuțiunile tuturor oficialilor, este unica soluție viabilă pentru redresarea situaţiei, de ce nu s-ar da undă verde liberalizării pieţei terenurilor agricole? O întrebare pe cât de veche, pe atât de actuală și controversată.
Codul Funciar actual nu permite cetățenilor străini să procure terenuri agricole din teritoriul țării. În acest sens, un proiect de lege pentru modificarea Codului Funciar a fost pus în discuție încă în 2010, care însă nu s-a încununat cu succes. Societatea civilă a ripostat atunci ferm pentru a nu da curs așa-zisului precedent de la Palanca când 7 km de șosea ce aparține Republicii Moldova a ajuns sub jurisdicția Ucrainei, și de a nu transforma Moldova în enclave controlate de proprietari din alte state. Totuşi, pe lângă aceste temeri nu prea justificate, putem cu siguranță anticipa că investitorii vor aduce într-adevăr bani în țară și vor revigora agricultura națională, însă tehnologizarea excesivă a agriculturii va limita angajarea brațelor de muncă locale. Drept urmare, țăranii, văzându-se fără locuri de muncă și desproprietăriți, vor accentua exodul populației din satele moldoveneşti.
Moldova poate fi cumpărată cu 35 mld. euro
Conform datelor ultimului recensământ agricol efectuat de Biroul Național de Statistică, Republica Moldova deținea în 2011 circa 2,2 milioane hectare de terenuri agricole, dintre care aproape 247 mii ha erau abandonate. De asemenea, s-a remarcat un nivel excesiv de parcelare a terenurilor agricole, înregistrând peste 2,6 milioane de parcele, dimensiunea medie a unei parcele constituind 0,8 hectare. Dacă s-ar permite vânzarea terenurilor către cetățenii străini, Moldova ar fi costat în 2010 circa 35 miliarde de euro, potrivit mișcării „Democrația acasă”. În prezent vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole este reglementată de legislația națională care stabilește prețul în funcție de nivelul de fertilitate al solului, de tariful stabilit prin lege, dar și ținând cont de un anume coeficient.
Continuare ECO.MD