Sediul central al Partidului Democrat din Moldova este unul cochet. La ora la care am ajuns în curtea imobilului, mulţi tineri îmbrăcaţi atent se salutau colegial şi intrau pe o anumită uşă la care eu nu aveam acces. Se constituia fliliala nouă a Tineretului Democrat de la Durleşti. Probabil că la ceas de seară tinerii ocupau locul seniorilor. Aici l-am întâlnit pe Ion Harghel, student în anul 3 la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Studii Europene din Moldova, un tânăr care a decis să se implice în politică pentru a ajuta la rezolvarea problemelor reale ale societăţii din Republica Moldova. Cu el am intrat pe altă uşă.
Ion Harghel este prim-vicepreşedinte al Tineretului Democrat, sectorul Rîşcani (municipiul Chişinău). Cu acesta am discutat despre activismul politic, tensiunile din Alianţa pentru Integrare Europeană, legăturile de cooperare între Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Social Democrat din România, precum şi despre proiectele de tineret ale Partidului Democrat din Moldova.
InfoPrut: Aţi fost vicepreşedinte al unei organizaţii a Tineretului Democrat din Moldova, în Chişinău. Acum ocupaţi funcţia de prim-vicepresedinte al TD Riscani. Sunteţi originar din capitală?
Ion Harghel: Nu, sunt din satul Bălăşeşti, raionul Sîngerei.
InfoPrut: Povestiţi-ne care a fost parcursul dvs. în cadrul Tineretului Democrat din Moldova.
Ion Harghel: Mi-au sugerat mulţi ca atunci când o să ajung la Chişinău, pentru a mă integra mai bine în societate, pentru a mă descurca, să mă încadrez într-un ONG, într-un partid politic. Viaţa studenţească nu poţi să ţi-o petreci numai la bibliotecă, la cămin sau la universitate. Nu e interesant. Totodată, în vremea aceea, cu 7 aprilie 2009, domnul Marian Lupu a plecat de la comunişti, a aderat la Partidul Democrat şi mi-a stârnit o simpatie. Am apreciat foarte mult gestul dumnealui, pentru că a pus bazele AIE 1 şi pe 10 septembrie 2009 am venit, am scris cerere la Partidul Democrat, de sine stătător, am semnat cererea, am luat carnetul de membru şi m-am încadrat în organizaţie.
InfoPrut: Aşadar, aţi ajuns la Chişinău după protestele din aprilie 2009, după alegerile din luna iulie.
Ion Harghel: Da, după ce s-a mai stabilizat situaţia. Fiecare sector al Chişinăului are propria organizaţie de tineret. De la început am fost în Organizaţia Tineretului Democrat Centru. Asta e aşa, pur administrativ. În rest, toţi suntem o echipă, indiferent din care echipă facem parte, ideea e una – trebuie să muncim şi să luptăm. Am fost la Centru, apoi la Buiucani, unde am fost ales vicepreşedintele Organizaţiei Tineretului Democrat Buiucani, apoi, conform vizei de reşedinţă, m-am transferat la Rîşcani.
InfoPrut: Ce anume te-a determinat să îţi doreşti implicarea în angrenajul politic şi să nu rămâi în societatea civilă? Ai ales activismul politic şi nu cel social.
Ion Harghel: În Rep. Moldova, dacă vorbim despre societatea civilă, ei bine, societatea civilă nepolitizată, neinfluenţată politic nu există. Pentru că la noi totul e politizat. Vrem sau nu vrem, până la urmă cineva se subordonează cuiva de la conducerea ţării. Mie îmi pasă de viitorul Rep. Moldova şi vreau să avem o societate unită, să muncim pentru a demonstra că avem lumină, apă şi săpun, nu trăim prin copaci şi suntem parte a familiei europene. Dar trebuie să dovedim acest lucru pentru ca într-un an, într-o zi să devenim membri oficiali ai Uniunii Europene.
InfoPrut: Aşadar, speraţi ca într-un an de zile, Rep. Moldova să semneze Acordul de Asociere.
Ion Harghel: Da. Dacă se vor mai linişti spiritele din cadrul Alianţei, lucrul acesta este posibil.
InfoPrut: De ce consideraţi că neînţelegerile din AIE ar pune în pericol semnarea Acordului? Am fost martori toţi la amplificarea tensiunilor dintre partidele Alianţei mai cu seamă după evenimentul regretabil de la Pădurea Domnească.
Ion Harghel: Uniunea Europeană are nevoie ca în Rep. Moldova să existe stabilitate. Nu poţi acorda anumite beneficii unei ţări care are drept scop integrarea europeană când este destabilizare politică şi când opoziţia se pronunţă deschis pentru o altă politică externă, cea de aderare la Uniunea Euroasiatică. În cazul acesta, o dezbinare a AIE inevitabil duce la alegeri anticipate. Alegerile anticipate, în momentul de faţă, când reformele nu au fost duse la bun sfârşit, când populaţia nu a simţit acea schimbare când a votat unul dintre partidele Alianţei, ar putea produce revenirea comuniştilor la guvernare. Şi asta ar schimba vectorul european spre vectorul euroasiatic. Şi am bătut calea la Bruxelles trei ani degeaba. Alegerile anticipate sunt periculoase. Comuniştii încă stau bine. Disensiunile din AIE apar şi pentru că atunci când a fost constituită Alianţa, şi AIE 1 şi AIE 2, a fost semnat un acord, toţi ştiu despre acel acord. În el este un subpunct care prevede că nici un partid din AIE nu are voie să voteze un proiect de lege cu PCRM-ul, adică să nu folosească PCRM pentru a pedepsi o componentă a Alianţei. Am văzut, însă, că PLDM a apelat de multe ori la ajutorul comuniştilor de a vota anumite proiecte de lege, care le convin mai mult lor. Sau în alt caz, Partidul Liberal, văzând că proiectele lor de lege nu sunt acceptate de PLDM, iar se încep certuri. Dacă ne referim la evenimentul tragic, la moartea lui Sorin Paciu, trebuia să se repecte nişte condiţii, secretul anchetei, de exemplu. Există nişte organe de drept capabile, care să se ocupe de caz, dar nu să înceapă să facă declaraţii politice. Sunt unii deputaţi care nu vor ca justiţia din Rep. Moldova să fie independentă, fac presiuni politice asupra procuraturii, CNA-ului, instrumente care trebuie să bată în guvernare, în aleşii poporului, ca lucrurile să decurgă într-o manieră democratică. Sunt atâtea probleme în Rep. Moldova – salariile… Săptămâna trecută a avut loc un protest al primarilor că, într-adevăr, au salarii mizere. Primarii poartă o responsabilitate nu mai mică decât a deputaţilor, ei chiar sunt aleşi direct de oameni, şi preşedinţii de raioane, dar salariile sunt de 2000 de lei, 2800 de lei. Clar că primarii primesc salarii după numărul de locuitori ai unei comune, însă după ce plătesc impozitele rămân cu un salariu mic. Cum poţi cu 3000 de lei să întreţii o familie? Sigur că nu poţi. Dar, iată, Partidul Democrat a înregistrat un proiect de lege cu privire la creşterea salariilor, doamna deputat Valentina Stratan, cu 35%, dar vedem că din cauza unor evenimente care distrag atenţia, se tergiversează acest proces de adoptare a iniţiativelor legislative de care este nevoie. Sau creşterea pensiilor, indexarea pensiilor, tot un proiect al Partidului Democrat, pentru a echilibra pensia unui fost deputat cu pensia mătuşii Vera care a lucrat toată viaţa la tutun, de exemplu, sau la câmp. Sau starea drumului. Sunt probleme reale.
InfoPrut: La nivel de cooperare cu formaţiuni politice similare, PDM-ul are parteneri în România?
Ion Harghel: Partidul Democrat colaborează foarte strâns cu Partidul Social Democrat din România, atât domnul Ponta, cât şi domnul Lupu au fost aleşi vicepreşedinţi ai Internaţionalei Socialiste. O coopeare strânsă există şi între organizaţiile de tineret, se fac şcoli de vară împreună. Vin ei la noi, la Ivancea, la tabăra de odihnă, unde organizăm Şcoala de vară a Tânărului Lider Politic, sau noi plecăm în România… Învăţăm împreună ce înseamnă social-democraţia.
InfoPrut: Există acest fel de cooperare şi cu alte formaţiuni din spaţiul UE sau din Est, din Rusia?
Ion Harghel: Da, se cooperează şi cu organizaţiile din Ucraina, în Crimeea au fost tinerii noştri, unde s-au adunat şi din Georgia, Ucraina, Rusia, deci, nu este colaborare numai cu România, ci şi cu alte state din Est.
InfoPrut: Având în vedere că acum în România, PSD este parte a coaliţiei aflate la guvernare, la fel cum şi PDM în Rep. Moldova, îşi vor schimba cei cu cetăţenie română din Rep. Moldova preferinţele electorale?
La cele mai recente alegeri parlamentare, care au avut loc la 9 decembrie, Eugen Tomac, candidat al Partidului Democrat Liberal, a obţinut o majoritate covârşitoare a voturilor aici, în Rep. Moldova.
Ion Harghel: Majoritatea cetăţenilor ţării noastre consideră că au obţinut cetăţenia exclusiv datorită domnului Traian Băsescu. Funcţionează şi manipularea asta, că dacă se schimbă Traian Băsescu vine altă conducere şi va fi mai greu de obţinut cetăţenia română sau nu va putea fi obţinută chiar de fel. De-aici şi semnele de întrebare vizavi de PSD. Mai sunt unii care îl numesc KGB-ist, FSB-ist pe domnul Iliescu. Lucrurile se vor schimba, cetăţenii o să aibă mai multe surse de informare şi o să înţeleagă că schimbarea puterii din România nu are de-a face cu obţinerea cetăţeniei, din contră, poate se va facilita acest proces. Dar la noi, moldovenii nu obţin cetăţenie pentru adevărul istoric sau altceva, ci pentru că au nevoie de a călători liber în Uniunea Europeană, de a lucra şi a veni în ţară uşor, fără a fi nevoie de vize sau a sta acolo 5-10 ani, cum sunt cazuri.
InfoPrut: Vedeţi, şi în privinţa aceasta sunt sondaje care prezintă rezultate contradictorii.
Ion Harghel: Eu vin de la ţară, des vorbesc cu consătenii, cu mai multe persoane la Sîngerei şi vă spun aşa, lucrurile, cum le vede omul simplu, nu cum vrea cineva să le prezinte la tv. Pe oamenii simpli nu prea îi interesează aşa, să fie unire cu România sau cu ceilalţi. Ei vor să trăiască mai bine. Dacă nu se poate să lucreze în ţară, atunci le e mai uşor să plece peste hotare.
InfoPrut: Cu ce valori sociale rezonaţi în Partidul Democrat? Cu ce proiecte v-aţi alăturat acestei formaţiuni?
Ion Harghel: Nu pot să spun că am venit cu proiecte personale pentru că există Biroul Permanent, există Consiliu, discutăm în şedinţă, împreună hotărâm sau venim cu anumite idei de proiecte pentru tineret. Un proiect al TD care recent a fost înaintat este cel legat de bursele private pentru tineri. A fost înaintat în Parlament de fostul preşedinte al Organizaţiei de Tineret, actual deputat, Oleg Ţulea şi aşteptăm. ,,Viitorul tău, viitorul meu” este un proiect deja realizat cu succes în multe ţări europene, chiar şi în România, dacă nu mă înşel şi constă în aceea ca tinerii să beneficieze de burse private. Angajatorul vine de la început, de când tânărul îşi alege specialitatea care îl interesează şi îi oferă bursă. Ulterior, după finalizarea studiilor, tânărul are asigurat un post de muncă la cel care i-a oferit bursa. Aici sunt probleme pentru că multe dintre proiectele noastre nu sunt votate, Partidul Democrat nu dispune de cel mai mare număr de deputaţi în Parlament pentru a putea face presiuni asupra PL sau PLDM ca să voteze proiectele de tineret. Totuşi, este o întrecere între organizaţiile de tineret, ale noastre şi ale celorlalte partide.
InfoPrut: Se reflectă cumva pauzele acestea de comunicare din interiorul AIE şi asupra organizaţiilor de tineret?
Ion Harghel: Comunicăm, însă nu putem să organizăm, însă, anumite evenimente împreună. De exemplu, noi, Organizaţia Partidului Democrat cu Organizaţia Partidului Liberal sau cu Organizaţia Partidului Liberal Democrat. Cam care e situaţia din AIE se reflectă şi la organizaţiile de tineret, din păcate. Nu ştiu de ce se întâmplă aşa, dar aşa este.
InfoPrut: Ce acţiuni publice desfăşoară Tineretul Democrat pentru a-şi creşte cota de popularitate?
Ion Harghel: La fiecare sărbătoare naţională suntem prezenţi. Organizaţia Partidul Democrat de Tineret felicită doamnele şi domnişoarele cu ocazia lui 8 martie, de prima zi de primăvară, de Ziua Independenţei, de Ziua Drapelului Naţional, de 9 mai, Ziua Europei. Dar, Partidul Democrat este mai echilibrat şi nu se implică în subiecte sensibile pentru populaţie – că PL-ul zice că a fost Zi de Ocupaţie, PCRM-ul zice că Zi a Victoriei. Noi nu putem să ne implicăm într-o luptă ideologică între extreme. Noi suntem echilibraţi, ca parte centru-stânga. Adevărul toţi vrem să îl cunoaştem, însă nu trebuie să inducem lumea în eroare în legătură cu ceea ce s-a petrecut în urmă cu mulţi ani.
(Va continua)
Interviu realizat de Iulia Modiga/InfoPrut