InfoPrut: Cum priviţi iniţiativa liderului socialist Igor Dodon, de constituire a unei alianţe de stânga?
Ion Harghel: Ca să îţi formezi un partid ai nevoie de organizaţii teritoriale, organizaţii săteşti, organizaţii în Chişinău. Un partid prezintă şi o istorie, un trecut, adică nu sateliţi dintr-ăştia care apar…
InfoPrut: Da, dar până la urmă Dodon a reuşit să condiţioneze alegerea preşedintelui, a reuşit să mai smulgă câteva mandate de la PCRM şi până la urmă nu se cunosc clar intenţiile lui. Poate chiar doreşte să creeze o aripă de stânga foarte puternică pe scena politică din Republica Moldova.
Ion Harghel: Domnul Dodon spune că are soluţia, ca a adus echilibru în societate şi multe altele. Domnul Dodon face multe declaraţii, însă eu vreau sa spun, el fiind şi el o dată coleg cu domnul Lupu, fiind ambii membri ai PCRM şi eu consider că cei care într-adevăr au dorit schimbarea în Republica Moldova şi au dorit să dea Republicii Moldova o nouă şansă, pentru un nou viitor, au plecat cu domnul Lupu în 2009. Pentru că atunci mulţi s-au rupt de la PCRM cu domnul Lupu. Domnul Lupu este de fapt şi singurul care a plecat de la PCRM şi a rupt procente reale din PCRM, adică după plecarea sa, PCRM a pierdut 15% şi vedem că de atunci i se trage şi decăderea asta treptată. Oamenii îşi pierd încrederea în ei. Devin treptat cadavre politice. Chiar şi domnul Dodon, cu toate că mai este tânăr, dar dacă el într-adevăr se pronunţă că este pentru ideologie, pentru promovarea socialismului, a social-democraţiei, dacă într-adevăr doreşte ca societatea Republicii Moldova să fie una unificată, să nu existe poli extremi, atunci dumnealui trebuia să plece o dată cu domnul Lupu în 2009 şi să participe acum umăr la umăr cu Alianţa pentru Integrare Europeană, pentru a munci şi a oferi Republicii Moldova un nou viitor, decât să ieşi de la PCRM şi să continui aceeaşi politică de aderare la Uniunea Euroasiatică, să promovezi aceleaşi idei marxist-leniniste. În loc să contribui la unificarea societăţii o dezmembrezi mai mult, aşa cum o fac Patrioţii Moldovei. Dacă într-adevăr domnii respectivi ai partidelor de stânga doresc şi se pronunţă şi sunt de stânga, eu cred că ar trebui să se unească în jurul Partidului Democrat, pentru că Partidul Democrat este singurul partid din Republica Moldova, membru cu drepturi depline al Internaţionale Socialiste şi mai ales acum, când domnul Lupu a fost ales vicepreşedinte al acestei structuri. Asta înseamnă a fi social-democrat: a fi membru al unei comunităţi internaţionale, pentru că lucrurile mari se fac împreună, nu se fac aşa cum doresc ei să fie. Partidele social-democrate nu există în Republica Moldova, chiar şi acel Partid Comunist s-a pierdut, a rămas doar secera şi ciocanul din el.
InfoPrut: Care oricum trebuie eliminate, conform legii.
Ion Harghel: Au fost deja interzise secera şi ciocanul. La următoarele alegeri o să vedem cum o să se descurce. Consider că Partidul Comunist nu mai are ca simbol secera şi ciocanul, dar chiar pe Voronin. Dumnezeu să-i dea sănătate domnului Voronin, însă vârsta sa, trebui să recunoaştem, este destul de înaintată, nu ştiu cât o să poată el, cât o să îi permită sănătatea să mai stea în fruntea partidului. Dacă s-ar da la o parte…
InfoPrut: În România, Ion Iliescu este preşedintele onorific al PSD-ului.
Ion Harghel: Da, mă rog, domnul Ion Iliescu s-a dat deja la o parte. Cum e la noi domnul Diacov.
InfoPrut: Da, dar Diacov este foarte activ în PD, până la urmă. În declaraţii, de exemplu.
Ion Harghel: Nu se compară. Este şi vârsta. Domnul Iliescu este de o vârstă mult mai înaintată şi domnul Voronin de asemenea. Ei sunt bătrâni, ei ar trebuie de mult să se retragă. De exemplu, Voronin trebuie să se dea la o parte să permită altuia să preia cârma partidului, să-l reformeze, aşa cum au vrut şi domnul Lupu şi domnul Dodon.
InfoPrut: De aceea erau tinere speranţe. Întâi se vorbea de domnul Marian Lupu, după aceea de Igor Dodon, acum de Iurie Muntean, dar Iurie Muntean e ocupat în Parlament cu alte lucruri.
Ion Harghel: Pe dânsul mai puţin cred că îl interesează să reformeze partidul sau să contribuie la lucruri mai frumoase.
InfoPrut: În altă ordine de idei, Marian Lupu nu mai vorbeşte nici măcar ştiinţific limba română. Noi în ce limbă vorbim acum şi în ce limbă vorbeşte Tineretul Democrat din Moldova?
Ion Harghel: În Partidul Democrat este democraţie. Fiecare are dreptul să se identifice ca fiind român, moldovean, sau dacă sunt etnici ruşi, găgăuzi ş.a.m.d. Încă o dată, Partidul Democrat pledează pentru unificarea societăţii, nu pentru dezbinarea ei. Aşa că fiecare are dreptul să aleagă. Dacă cineva consideră că e român şi vorbeşte limba română, nimeni nu-i interzice acest lucru şi nici un lider al Partidului Democrat nu-l va mustra sau nu se va opune acestei idei. Fiecare are dreptul la această alegere. Mă rog, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba oficială este limba moldovenească şi dacă luăm în considerare şi situaţia reală a populaţiei, atunci peste 80% din populaţia Republicii Moldova nu pun la îndoială că vorbim aceeaşi limbă ca români, însă doresc să fie păstrată limba moldovenească. Probabil, sentimentul de fi o identitate aparte.
InfoPrut: Practic, după obţinerea independenţei Republicii Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova capătă un acest nou tip de identitate. Identitatea bazată pe cetăţenie. Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi vorbesc limba moldovenească.
Ion Harghel: La Partidul Democrat nimeni nu neagă trecutul, că am fost ocupaţi, eliberaţi, ce a trecut a fost trecut, acum suntem cetăţeni ai Republicii Moldova. Eu, personal, mă consider ca fiind moldovean şi mă solidarizez cu majoritatea. Dacă majoritatea cetăţenilor consideră că limba trebuie să fie numită moldovenească atunci nu văd nici o problemă ca această să rămână moldovenească. Dacă se va ajunge la un consens în Parlament să fie redenumită limba… Dar ar trebui să ne axăm pe problemele reale, nu pe cele cu privire la ce limbă vorbim. Că-i moldovenească, că-i română, când sunt probleme. După ce Republica Moldova rezolvă toate problemele pe care le are, probleme sociale, rezolvă problema cu drumurile, cu economia, atunci putem să stăm să discutăm pe marginea subiectului ce îl vorbim. Cum să îl numim, ce mai facem cu anumiţi poeţi, să mai facem un monument sau aşa mai departe.
InfoPrut: Unde găsim strada, unde găsim monumente…
Ion Harghel: Da. Le numim în cinstea lui cutare sau cutare personalitate.
InfoPrut: Credeţi că subiectul acesta al identităţii este unul artificial, propus, precum acesta de la Pădurea Domnească, doar pentru a distrage atenţia de la problemele reale ale Republicii Moldova?
Ion Harghel: Da. Multe partide din Republica Moldova se folosesc de acest subiect pentru a distrage atenţia şi pentru a obţine dividende politice. Se joacă pe emoţia oamenilor. Mulţi oameni, mă rog, fiecare cu trecutul său. Care a fost deportat în Siberia, care a fost ucis de armata română, cazurile sunt diferite. Oamenii sunt diferiţi şi nu trebuie de jucat cu emoţia lor, să le spui că vorbesc limba aceea sau aceea. Fiecare are dreptul, încă o dată spun cum pledează Partidul Democrat, fiecare are dreptul la autoidentificare şi fiecare are dreptul să considere că vorbeşte sau limba română sau limba moldovenească. Principalul este să vorbească corect şi să o respecte şi principalul este să fie cetăţean corect, să respecte simbolurile statului, nu cum fac aşa-zişii
”patrioţi”, care inventează alte simboluri ale statului nostru şi inventează multe alte lucruri. Rescriu istoria aşa cum le place. Fiecare are dreptul să considere ce îşi doreşte şi să se identifice, dar principalul este să fim cetăţeni corecţi şi să ne respectăm poziţia fiecăruia şi să respectăm alegerea fiecăruia, pentru că aşa se primeşte o discriminare, mă rog, dacă vorbeşti aceea sau cealaltă. Domnul Lupu este supus criticilor intensive din partea presa unionistă, proromânească, mai ales, că vorbeşte limba moldovenească. E drept. Înseamnă că aceeaşi critică primesc şi 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova. Domnul Lupu s-a solidarizat cu majoritatea cetăţenilor şi chiar nu văd nicio problemă.
InfoPrut: Vă mulţumim!