Într-un interviu acordat recent, Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, a discutat despre soluționarea conflictului transnistrean, despre rolul pe care îl are Rusia în acest caz și despre avantajele ce decurg din preluarea președenției OSCE de către Ucraina. Un accent interesant în chestiunea soluționării acestui conflict, a fost pus, însă, pe rolul important al altor doi actori gepolitici, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.
„Noi considerăm că separarea pe categorii a participanţilor internaționali este una artificială. În opinia noastră, dacă există un interes din partea UE și SUA (dar acest interes există) de a veni cu o contribuție tot mai mare pentru reglementarea conflictului, trebuie să oferim această șansă și statutul respectiv participanților în cauză.
Cu toții suntem martorii unui rol crescând şi a unei participării mai mari a UE și SUA în procesul de negocieri 5+2. UE vine cu asistență financiară, vine cu proiecte umanitare, cu ajutor care se oferă comunităților, locuitorilor din stânga Nistrului. La fel și SUA. Există un suport politic foarte puternic din partea acestor doi actori pentru ca acest conflict să ajungă la o soluționare cât mai grabnică și eu cred că nu avem motive reale pentru ca să ne opunem oferirii UE şi SUA a statutului de mediatori”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova într-un interviu acordat portalului Tribuna.md.
Potrivit sursei, Eugen Carpov a afirmat că în procesul de reglementare a problemei transnistrene este important şi rolul Rusiei, după cum este important și rolul celorlalte state și organizații internaționale care participă la negocieri. Totodată, potrivit spuselor sale, dacă e să privim din alt punct de vedere, „este evident că Rusia are o capacitate mult mai mare decît alți participanți în ceea ce ţine de dialogul cu reprezentanții de la Tiraspol”.
„Contactele pe care le are Federația Rusă cu cei de la Tiraspol trebuie canalizate pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului. Exact același mesaj l-am transmis și noi partenerilor din Rusia. Le-am propus să utilizeze pârghiile și mecanismele care există între Moscova și Tiraspol în interesul soluționării conflictului, adică să promoveze ideea apropierii și nu separării în continuare a celor două maluri”, a conchis oficialul.
Deși, se dorește găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemei ce ține de regiunea separatistă transnistreană, Carpov nu a putut estima cât va mai dura până la normalizarea relațiilor. A ținut, însă, să sublinieze că „Guvernul Republicii Moldova face tot posibilul ca evoluţiile în acest proces să se producă cât mai rapid, astfel încât să revenim la normalitate într-o perioadă cât mai scurtă”.
Interviul integral poate fi citit aici.