Institutul Frații Golescu în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei au organizat în seara zilei de 11 februarie un eveniment dedicat jurnalistului român Marian Voicu și românilor de dincolo de Bug. În cadrul evenimentului au fost proiectate filmele documentare „Moldoveni de dincolo de Bug” și, în premiera absolută „Raiul roșu în adevărata lui lumină” realizat în anul 1942 și „Românii de peste Bug” realizat în anul 1943, ambele filme puse la dispoziție de către Centrul Național al Cinematografiei.
„Moldovenii de dincolo de Bug”, realizat în satele Martânoşa şi Gruţkoe din regiunea Kirovograd, Ucraina, în iunie 2000, de către echipa domnului Marian Voicu și singurul documentar dedicat vreodată acestor avanposturi răsăritene, încearcă să ne prezinte realitățile românilor care, cândva, locuitori ai Principatului Moldovei, au pornit spre est, fie prin expansiune naturală, prelingere demografică, fie în calitate de colonişti, încurajaţi de politica ţărilor Rusiei.
Scuzându-se tot timpul pentru limba pe care o vorbesc, fără cărți, ziare, școli sau biserici în limba maternă, românii din stepa ucraineană au fost mirați de vizita unei echipe românești, prima de altfel după cel de-Al Doilea Război Mondial, locuitorii de acolo auzind de România doar din spusele părinților și bunicilor. Dacă bătrânii ajunși acolo acum 300 de ani cunoșteau limba română, atunci astăzi, tinerii, lipsiți de orice suport din partea statului român, aleg să vorbească limba ucraineaneă, rusă și să migreze în orașele din Ucraina sau Rusia, conform relatărilor doamnei Maria Vartic, locuitoarea satului Martânoșa.
Chiar dacă jurnaliștii au fost întâmpinați cu pâine și sare de către românii de acolo, așa cum ne povestește domnul Marian Voicu, filmările au durat mai puțin de două zile, unele chiar în spatele grădinii, din frica localnicilor de a nu-i vedea nimeni că au intrat în contact cu jurnaliștii români, ceea ce le putea cauza probleme în relaţia cu autoritățile din sat. De asemenea, filmările documentarului i-au costat pe mai mulți jurnaliști cu câte o interdicție de a mai intra în Ucraina pe o perioadă de cel puțin 5 ani. Fapt ce a sistat planurile jurnaliștilor de a realiza și alte materiale despre românii din stepa ucraineană, români, care conform declarațiilor domnului Marian Voicu, au avut de suferit și au pierdut orice caracter identitar din cauza ignorării cu care au fost tratați de către statul român.
Alte două filme documentare, realizate în anii 1942 și 1943, prețioase din punct de vedere al imaginilor cu caracter documentar, au reușit să fie proiectate în premieră absolută și puse la dispoziția publicului pentru prima oară, după aproximativ 70 de ani de la realizarea acestora.
„Raiul roșu în adevărata lui lumină” este un film mai mult propagandistic din acea perioadă, dar datorită căruia reușim să vedem cum arătau rămășițele orașelor Bălți, Chișinău sau Odesa din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial iar „Românii de peste Bug”, filmat în anul 1943, este un alt documentar despre românii din stepa ucraineană, dar care a rămas neterminat și lipsit de coloană sonoră. Finalizarea filmului a fost oprită din momentul în care Armata Roșie a intrat în România, perioadă în care toate materialele care nu serveau intereselor Uniunii Sovietice erau dosite, clasate la fonduri interzise.
InfoPrut precizează că la eveniment au luat parte în calitate de invitați și cântăreața Lorena Nechifor, doctorul în istorie Constantin Corneanu și domnul Eugen Popescu, președintele Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni.
Foto: Romulus-Andrei Bena