Analistul ucrainean Dmitri Djangirov notează într-un comentariu că „frontierele vor suferi schimbări în Europa și acest lucru nu mai este pentru nimeni un secret”. Într-o astfel de situație „de risc” se află statele „nealiniate”, care nu au fost cuprinse nici în proiectele europene, dar nici în acele eurasiatice. Astfel, în Europa de Est „în pericol” sunt Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind, prin definiție, „state eșuate”.
Potrivit comentariului său publicat pe Odnako.org, beneficiarele principale ale modificărilor de frontiere ar fi Polonia și România, adică exact statele deposedate de teritorii în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, iar cele secundare, Ungaria și, eventual, Slovacia.
În viziunea lui Djangirov, Romania are o „ideologie oficială-unionismul” prin care se dorește aducerea între aceleași frontiere a românilor din Rep. Moldova și Ucraina. „Aceasta înseamnă că în cazul României avem de-a face cu un cadru politic pentru revizuirea Pactului Ribbentrop-Molotov”.
În plus, guvernarea Republicii Moldova de către o „elită națională incompetentă”, care a refuzat protecția Rusiei, are ca și consecințe facilitarea unei astfel intervenții din partea României, reamintind declarația președintelui Băsescu potrivit căreia ar fi ordonat soldaților români trecerea Prutului dacă ar fi fost în locul mareșalului Antonescu. În Ucraina, politica României este de asemenea agresivă prin legea cetățeniei.
Conform viziunii lui Dmitri Djangirov, integrarea europeană este o metodă de revizuire a granițelor. „Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, aflat într-o vizită la Chișinău, la 29 noiembrie 2012, a declarat că UE nu este împotriva divorțului pașnic între Republica Moldova și Transnistria. Așadar, oficialul european consideră că este posibilă integrarea europeană a Republicii Moldova fără Transnistria”, scrie acesta. Pentru a-și lămuri cititorii, Djangirov explică: „Ceea ce în traducere din limbaj diplomatic înseamnă disponibilitatea Europei de a anexa teritorii pe bucăți. UE va fi pe deplin mulțumită dacă în continuare va începe să practice integrarea europeană a regiunilor separatiste”.
În încheiere, Djangirov, afirmă că revizuirea frontierele în Europa Centrală și de Est este inevitabilă, singura șansă de a evita acest lucru fiind reprezentată de includerea statului respectiv (Ucraina) într-o alianță politico-militară și orientarea ei spre Est pentru a-și păstra integral vestul teritoriului.