Miniștrii Afacerilor Externe ai Poloniei, Radoslaw Sikorski , Regatului Suediei, Carl Bildt și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague au efectuat o vizită de lucru la Chișinău, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului Republicii Moldova.
Aceasta are loc după Reuniunea Consiliului Miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles, unde a fost abordată evoluția negocierilor în cadrul Parteneriatului Estic care vizează procesul de integrare europeană a statelor-membre.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a menționat că această vizită este una foarte importantă și care pune în evidență sprijinul acordat țării noastre pe calea integrării europene.
”Vreau să exprim apreciere și mulțumire pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de Marea Britanie, Polonia și Suedia în realizarea priorităților agendei europene, care are ca și finalitate modernizarea și europenizarea țării noastre. Această vizită demonstrează prietenia și solidaritatea de care dați dovadă, dar care ne face și pe noi responsabili în activitatea de guvernare”, a menționat Vlad Filat.
Totodată, Vlad Filat a declarat că va face tot posibilul ca în parcursul european al Republicii Moldova să se concentreze asupra esenței și acțiunilor concrete și depunde toate eforturile ca Acordul de Asociere a RM-UE să fie semnat la Summitul de la Vilnius din toamna anului curent. ”Este semnificativ ca reformele inițiate să fie durabile, ceea ce înseamnă o legislație racordată la standardele europene, instituțiile funcționale care să implementeze aceste legi”, a spus Vlad Filat.
Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, i-a mulțumit Premierului pentru ospitalitatea oferită și a reiterat mesajul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate, Catherine Ashton de susținere a Republicii Moldova în parcursul său de integrare europeană. Totodată, oficialul a subliniat că Republica Moldova a demonstrat capacitate și efort asiduu în realizarea condiţionalităţilor Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
”Vom lucra pentru ca la Summitul de la Vilnius să elaborăm mecanismul legal optimal pentru a urgenta procesul de aderare al Republicii Moldova la familia europeană”, a spus Radoslaw Sikorski.
La rândul său, Primul Secretar de Stat și Secretarul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague, a menționat că în ceea ce privește implementarea condițiilor de semnare a Acordului de Asociere, Republica Moldova este cu mult înainte față de celelalte țări-membre ale Parteneriatului Estic, iar pentru Uniunea Europeană este important ca Republica Moldova să continue în acest ritm.
”Este necesar să coordonăm eforturile pentru a înregistra un succes al Republicii Moldova, în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană. Vrem să fim siguri că progresul înregistrat de Dvs. va fi unul durabil și va asigura în continuare consolidarea instituțiilor democratice” a spus William Hague.
Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Carl Bildt a subliniat că Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic, iar pentru UE este semnificativ faptul de a transmite un exemplu de succes al Parteneriatului Estic altor țări din afara comunității europene.
„Vreau să vă felicit cu aceste progrese. Sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor Dvs. ca să cimentaţi acelaşi succes. Pot să vă promitem că noi o să facem tot posibilul să urgentăm ratificarea acestui Acord. Este un semnal bun”, a declarat Carl Bildt.