În timp ce parlamentarii de la Kiev nu pot să ia o decizie cu privire la posibilitatea ca dubla cetățenie să fie permisă în Ucraina, locuitorii din zonele de frontieră ale statului ucrainean obțin, în număr foarte mare, cetățenia țărilor vecine – informează studioul regional din Cernăuți al postului ucrainean de televiziune TSN. Potrivit sursei, datele neoficiale arată că numai anul trecut, 1.000 de nord-bucovineni din regiunea Cernăuți au devenit cetățeni români.
Corespondenta TSN în Cernăuți, Alla Sprîncenat, susține că sute de oameni stau zilnic la coadă în fața Consulatului General al României, pentru a obține pașaportul unui stat membru al Uniunii Europene.
„Există oameni din regiunile Ivano-Frankovsk sau Ternopol, care nu au nicio treabă cu Bucovina şi chiar şi ei încearcă să obţină cetăţenia română” – mărturiseşte o femeie care susţine că deţine cetăţenia României de un an de zile şi că îi ajută şi pe alţii să obţină paşaport românesc, bineînţeles, contracost.
„Dacă înainte cei de la Consulatul României din Cernăuţi primeau solicitanţi de cetăţenie română o singură dată pe săptămână, acum, primirile se fac în fiecare zi” – afirmă Ivan Paziak, un reprezentant al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.
Analiştii politici ucraineni consideră că Ucraina trebuie să pedepsească persoanele care au dublă cetăţenie şi să combată astfel acordarea în număr foarte mare a cetăţeniei altor state în rândul ucrainenilor.
„Unele partide politice de la Bucureşti susţin că întreaga regiune Cernăuţi este parte a României, deşi conducerea statului român nu are, în mod oficial, pretenţii teritoriale faţă de Ucraina” – susţine un politolog cernăuţean.
„Am fost de multe ori în Europa, la muncă sau făcând comerţ, însă de fiecare dată aveam nevoie de viză. Apoi am aflat că există această oportunitate” – explică Mikola motivul care l-a făcut să solicite cetăţenie română.
O altă nord-bucovineancă, Olesia, vrea, la rândul ei, ca, în afară de cetăţenia ucraineană, să aibă şi paşaport românesc, chiar dacă riscă să fie sancţionată. Amenda de 500 de grivne (circa 50 de euro) nu o sperie.
Potrivit postului de televiziune TSN, 500 de grivne este cuantumul amenzii prevăzute de noua lege referitoare la dubla cetăţenie. Ce-i drept, legea respectivă nu poate fi aplicată, deoarece nu a fost semnată de către președintele Viktor Ianukovici. Cu toate acestea, chiar dacă acestă lege ar funcţiona, autorităţilor ucrainene le-ar fi, practic, imposibil să dovedească faptul că o persoană deţine două cetăţenii. Pentru a-i putea fi aplicată sancţiunea, persoana care a încălcat legea ar trebui să se ”autodenunţe”.
TSN menţionează că, potrivit datelor neoficiale, circa 50.000 de cetăţeni ucraineni din Nordul Bucovinei au deja şi cetăţenia statului român.
Autor: Horia Ivanciuc, pentru InfoPrut