Conform SETimes.com Bulgaria, Cipru şi Moldova s-au numărat printre „cei mai mari câştigători” la capitolul libertate economică.
Majoritatea economiilor mondiale au revenit la o traiectorie pozitivă către o libertate economică mai mare, au declarat Wall Street Journal şi Heritage Foundation din SUA într-un raport anual făcut public miercuri (12 ianuarie), citat de SETimes.com.
Autorii Indicelui Libertăţii Economice 2011, care acoperă 183 de ţări şi teritorii din lume, clasificând 179 din acestea, au cotat Hong Kongul ca fiind cea mai liberă economie a lumii pentru al 17-lea an consecutiv.
Wall Street Journal şi Heritage Foundation folosesc zece indicatori pentru a evalua deschiderea economică, statul de drept şi competitivitatea ţărilor studiate. Aceştia sunt libertatea afacerilor, libertatea comerţului, libertatea fiscală, cheltuielile guvernamentale, libertatea monetară, libertatea investiţiilor, libertatea financiară, drepturile de proprietate, libertatea în faţa corupţiei şi libertatea muncii. Economiile studiate primesc note de la 0 (cea mai proastă notă) la 100 (cea mai bună) pentru fiecare din aceşti indicatori, iar media generală determină poziţia fiecăreia în top.
Doar şase economii, şi anume Hong Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Elveţia şi Canada, au primit medii generale de peste 80 de puncte şi au fost clasificate drept economii „libere”.
Lista de 19 naţiuni a „celor mai mari câştigători”, adică ţările care şi-au îmbunătăţit mediile din indice cu cel puţin două puncte faţă de anul trecut, a cuprins doar trei ţări europene – Bulgaria (+2,6), Cipru (+2,4) şi Moldova (+2).
Totodată, şase din cele 14 ţări care au pierdut mai mult de două puncte au fost de asemenea europene – Islanda (-5,5), Irlanda (-2,6), Grecia şi Italia cu câte -2,4, plus Albania şi Marea Britanie, ambele cu medii mai mici cu două puncte anul acesta.
Cipru, situată pe locul 18 în clasamentul celor mai libere economii din lume, şi-a datorat scorul mai bun din clasamentul din 2011 „îmbunătăţirilor semnificative din categoriile libertăţii în faţa corupţiei, libertăţii muncii, investiţiilor şi monetare”. Datorită notei sale de 73,3 puncte, aceasta a devenit singura ţară din Europa de Sud-est (ESE) situată printre cele 27 de economii clasificate drept „cele mai libere” economii, cu punctaje de la 70 la 79,9.
Opt din celelalte naţiuni ESE – Macedonia (66), Bulgaria (64,9), România (64,7), Turcia (64,2), Albania (64), Muntenegru (62,5), Croaţia (61,1) şi Grecia (60,3) – au fost clasificate ca fiind „moderat libere”, pe baza punctajelor de la 60 la 69,9.
Macedonia şi-a îmbunătăţit media cu 0,3 anul acesta, urcând cinci poziţii, până pe locul 55, înlocuind Albania în poziţia de cea mai liberă economie balcanică. Nota sa mai bună din acest an reflectă „îmbunătăţirile din libertatea în faţa corupţiei şi din libertatea monetară”.
Media generală mai mare a Bulgariei din acest an a fost atribuită „progreselor în şapte din cele zece categorii de libertate economică”, potrivit raportului. Plasată pe locul 60 în lume, ţara „a suportat impactul crizei economice globale relativ bine, economia fiind sprijinită de politica fiscală în general prudentă şi de un management bun al datoriilor publice”.
Albania a coborât 17 poziţii, până pe locul 70, în clasamentul pe 2011 „în principal din cauza regreselor din libertatea comerţului, libertatea investiţiilor, libertatea în faţa corupţiei, libertatea muncii şi cheltuielile guvernamentale”, au explicat autorii raportului.
Croaţia, care şi-a îmbunătăţit scorul general cu 1,9 puncte, ceea ce i-a permis să urce zece locuri anul acesta, până pe poziţia 82, a dat dovadă de îmbunătăţiri în şase din cei zece indicatori, dar încă trebuie să se ocupe de unele probleme persistente, inclusiv corupţia şi interferenţa politică, în special în justiţie.
Singurele ţări din regiune desemnate ca „nefiind în general libere” au fost Bosnia şi Herţegovina (57,5), Moldova (55,7) şi Serbia (58), ale căror note s-au situat sub media mondială de 59,7 puncte anul acesta.
Kosovo nu este inclus în clasamentul din 2011. Ţările care obţin mai puţin de 49,9 puncte sunt etichetate ca fiind „economii reprimate”. Ţara cu cele mai slabe rezultate din acest an este Coreea de Nord, cu nota 1,0.
Sursa: SETimes.com
Sursă imagine: geektyrant.com