Rapoartele financiare ale partidelor politice antrenate în scrutinul electoral din 28 noiembrie, mărimea donaţiilor dar şi declaraţiile pe avere depuse la CEC ale candidaţilor înscrişi pe listele partidelor politice arată că în cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat atât şomeri şi tineri fără o leţcaie, pensionari şi milionari. Şi-au cumpărat sau nu unii candidaţi locurile în parlament, nu ştim. Cert însă este că donaţiile unora, mai mult decât generoase, întrec cu mult veniturile adunate în ultimii ani.
Fotoliul de deputat între 100 mii şi 780 mii de lei
Dacă e să luăm în calcul sursele financiare puse în joc de formaţiunile care au intrat în Legislativ şi numărul de deputaţi rezultat, apoi în scrutinul electoral din noiembrie costul unui fotoliu de deputat a variat între 100 mii lei şi 780 mii lei, de două ori mai mult decât în scrutinul din iulie 2009. Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin Partidului Democrat care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, 11,7 mln lei şi a obţinut 15 mandate de deputat. Astfel, fotoliul unui deputat din PD costă în jur de 780 mii lei. Cele mai mici costuri revin Partidului Comuniştilor, care a cheltuit pentru scrutinul parlamentar 4,3 mln lei şi a obţinut 42 de mandate. Prin urmare, fotoliul de deputat pentru PCRM a costat în jur de 100 mii lei. Costul unui loc în Legislativ pentru Partidul Liberal Democrat a fost de 310 mii lei. PLDM a declarat cheltuieli de peste 10 mln lei şi s-a ales cu 32 de mandate. În scrutinul din noiembrie locul unui deputat din cadrul Partidului Liberal a costat 320 mii lei. Această formaţiune a cheltuit 3,8 mln lei şi a obţinut 12 mandate în legislativ.
Şomerii şi pensionarii au făcut donaţii de sute de mii de lei
Potrivit legislaţiei electorale, persoanele fizice pot dona partidelor politice până la 500 de salarii medii lunare într-un an bugetar, adică nu mai mult de 1, 5 mln lei. Această sumă include şi cotizaţiile de membru în cazul membrilor de partid. Echivalentul donaţiei din partea unei persoane juridice nu trebuie să depăşească 1000 de salarii medii lunare pe economia naţională, adică 3 mln lei. Sergiu Lipciu, expert IDIS „Viitorul” susţine că „plafonul stabilit pentru donaţiile persoanelor fizice şi juridice către partide este extrem de înalt, raportat la nivelul de trai al cetăţenilor din RM, fapt ce favorizează corupţia politică, în special, vânzarea locurilor de pe lista partidelor”. „Corelarea acestui plafon cu plafonul impus cheltuielilor de campanie – 21 664 445 lei – pentru un partid politic denotă că sunt suficiente 15 persoane fizice sau 8 persoane juridice pentru finanţarea campaniei oricărui partid”, precitzează Sergiu Lipciu. În acelaşi timp expertul consideră că „în asemenea circumstanţe nu pot fi asigurate condiţii egale de participare a cetăţenilor la viaţa politică, iar dependenţa de donatorii mari poate afecta grav funcţionalitatea democraţiei, în special drepturile, libertăţile şi bunăstarea cetăţenilor”.
Dintre formaţiunile care au acces în noul Parlament, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a acumulat cele mai multe resurse financiare în fondul electoral în campania electorală. Acest partid are cea mai lungă listă de contribuabili pentru fondul electoral – 292 de persoane, care au vărsat oficial în bugetul de campanie peste 11,7 mln. lei, o sumă record pentru campaniile electorale din R.Moldova. 101 de persoane, adică o treime din donatori au vărsat în visteria partidului 75 la sută din donaţii. PD se remarcă şi cu cel mai mare număr de şomeri şi pensionari care au făcut donaţii generoase în campania din noiembrie 2010 – 1, 34 mln lei, ceea ce constituie 11,5% din venituri. De exemplu, cel puţin 21 de persoane neangajate în câmpul muncii au donat formaţiunii între 3000 şi 100.000 de lei, iar 6 pensionari au donat sume între 3200 şi 90 mii de lei. În această campanie PD a colectat de 3 ori mai mulţi bani comparativ cu campania din 29 iulie 2009 şi de 6 mai mult comparativ cu campania din 5 aprilie. Cea mai mare donaţie a constituit 720 mii lei şi reprezintă una dintre cele mai mari contribuţii venite din partea unei persoane fizice în această campanie. În acest context remarcăm că în mediu o donaţie către această formaţiune politică a fost de 40 091 lei, adică circa 13 salarii medii pe economie.
Pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în campania din noiembrie 2010 au făcut donaţii 141 de persoane. În mediu o donaţie a constituit 71, 4 mii lei. De exemplu 33 de donatori au donat 72% din totalul resurselor declarate şi colectate în fondul electoral. Spre deosebire de PD, lista donatorilor PLDM este mai puţin populată cu şomeri şi pensionari, iar valoarea donaţiilor acestora reprezintă doar circa 1,5 %. Totuşi, şase pensionari au donat PLDM sume între 3000 şi 40 000 de lei. În schimb, o categorie importantă a donatorilor, deşi destul de pestriţă, o alcătuiesc diverşi funcţionari şi demnitari publici, care au donat partidului peste 4,27 mii lei, sumă ce constituie aproximativ 43% din total. Mai mult decât atât, în cazul PLDM avem o donaţie record pentru această campanie – 800 mii lei şi 4 donaţii de la 500 mii lei în sus, iar primii 15 candidaţi pe lista acestei formaţiuni au colectat aproape jumătate din totalul veniturilor.
Partidul Comuniştilor (PCRM) s-a plasat în fruntea clasamentului printre concurenţii electorali aflaţi la distanţă mare de PDM şi PLDM. Rapoartele financiare indică o situaţie nespecifică pentru un partid care pretinde că reprezintă cele mai numeroase categorii sociale. Aflat în opoziţie, PCRM a declarat venituri mult inferioare comparativ cu cele două formaţiuni politice. Aceasta nu însemnă că PCRM nu a acumulat mai multe resurse decât cele declarate, spun experţii IDIS „Viitorul”, precizând că această fomaţiune mai degrabă s-a străduit să-şi camufleze donatorii reali. PCRM nu se deosebeşte de alte partide cu o reprezentare socială mai îngustă pe dimensiunea finanţării, având o listă de 76 de finanţatori. Peste 2/3 din veniturile de campanie au fost vărsate în visteria partidului de 16 deponenţi, sumele variind între 100 şi 250 mii lei. 78 la sută din venituri au fost furnizate de 24 persoane, adică o treime din finanţatori. PCRM, consideră experţii citaţi, poate fi considerat un partid de tip oligarhic de rând cu alte partide din R.Moldova. Valoarea medie a unei donaţii pentru PCRM a constituit 58 734 lei, adică în jur de 19 salarii medii pe economie. Nu am putut să verificăm numărul şomerilor şi al pensionarilor care au făcut donaţii către PCRM, deoarece această formaţiune nu a indicat în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) dacă cel care a varsat bani în visteria formaţiunii e angajat sau nu în câmpul muncii.
Deşi în rapoartele financiare ale Partidului Liberal (PL) nu am găsit donatori şomeri sau pensionari, această formaţiune a reuşit să pătrundă în cohorta celor mai bogate partide, situându-se pe poziţia a patra. În această campanie, PL a fost finanţat de 31 de donatori, printre care toată echipa parlamentară. 83,4 la sută din venituri revin donatorilor foarte mari, iar valoarea medie a unei donaţii constituie 123 143 lei.
Schimb milionul pe salariul de deputat
Cât despre milionari – e şi aici un paradox, inexplicabil deocamdată. În campania electorală din acest an numărul oamenilor de afaceri milionari antrenaţi în cursa pentru Parlament, decişi să schimbe veniturile de sute de mii de lei pe lună pe salariul de deputat de 5-6 mii de lei, a fost foarte mare. Care să fie miza unui atare pas? Dorinţa de a se dedica intereselor ţării, a lucra pentru cetăţean, grija pentru protejarea afacerilor, interesul de grup, un simplu moft sau faptul că funcţia de deputat este una foarte profitabilă, neoficial desigur?
Miza pare să fie totuşi una destul de mare. Cele mai mari donaţii către partide în campania din noiembrie le-au făcut, în mare parte, persoanele care se aflau în primele 10-20 pe listele formaţiunilor antrenate în scrutin, adică de pe locurile eligibile. Mărimea donaţiilor scade proporţional cu poziţia din listă. Aranjamentul de după alegeri arată că majoritatea donatorilor generoşi din partidele care au trecut pragul electoral s-au şi instalat în fotoliile de deputat.
Partidul Democrat din Moldova
Cel mai generos donator de la Partidul Democrat a fost în Campania din noiembrie 2010 controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, înscris pe ultima sută de metri în lista partidului şi instalat cu repeziciune în fotoliul de videpreşedinte al Legislativului. El a donat în puşculiţa partidului în mod oficial suma de 720 mii de lei. Dumitru Diacov, liderul de onoare al partidului, de rând cu alţi cinci candidaţi: Alexandru Stoianoglo, Vasile Botnari, Vasile Aghenia, Zinaida Țurcanu au donat câte 100 mii lei, iar Adrian Candu – 85 mii lei. Sume a câte 100 mii lei şi ceva au dăruit alţi 4 cetăţeni, care însă nu s-au regăsit şi pe listele partidului. Unul din ei – Dorin Andros – e neangajat în câmpul muncii. Alexandru Stoianoglo, Zinaida Ţurcanu şi Vasile Aghenia au avut venituri pentru anii 2008-2009, potrivit declaraţiei depuse la CEC, de două ori mai mici decât donaţia făcută (!).
Partidul Liberal Democrat din Moldova
Cel mai generos candidat înscris în cursa electorală pe listele PLDM este deputatul Ion Ionaş, anterior om de afaceri. El a donat partidului suma de 800 mii lei în campania electorală din 28 noiembrie. Alte 350 mii lei le-a vărsat în bugetul formaţiunii pentru referendumul din 5 septembrie. Donaţia din acest an făcută de Ion Ionaş constituie cam a treia parte din veniturile pe care le-a avut el în ultimii doi ani. Valeriu Streleţ a donat PPLDM 500 mii lei, liderul formaţiunii Vladimir Filat – 417 mii, Victor Bodiu – 183 mii lei, Ghenadie Ciobanu şi Simion Furdui – câte 150 mii lei, iar Alexandru Cimbriciuc – 100 mii lei. Alte donaţii coboară sub 100 mii lei. Trebuie să amintim că la referendumul din septembrie Premierul Filat a donat 506 mii lei, Valeriu Streleţ – 250 mii de lei, Ghenadie Ciobanu 150 mii lei. Simion Furdui a facut donaţii către partid de 150 mii lei, în timp ce venitul său declarat pentru ultimii doi ani a fost de 113 mii de lei. Aici trebuie să amintim şi că la cele două scrutine din 2009 Simion Furdui a făcut donatii de 430 mii lei.
Donaţii generoase pentru PLDM au făcut şi persoane care nu au figurat în lista de candidaţi ai partidului. Bunăoară, Alexandru Cecan de la SRL “Assabat Grup” şi Vasile Matiuşenco de la SRL “Nata Company” au donat câte 500 mii lei, Ion Gangan de la SRL “Plastcom Plus” – 280 mii lei, Tudor Rotaru de la SRL “LVM-TR” – 220 mii lei, iar primarii orasului Soroca şi al satului Vadul lui Isac din Cahul au donat câte 150 mii şi, respectiv, 100 mii lei.
Partidul Liberal
Liberalii, deşi mai modeşti la averi, au făcut donaţii către partid pe potriva milionarilor din alte formaţiuni. Cel mai mult a donat Mihail Cârlig – 500 mii lei, la un venit pentru ultimii doi ani de numai 152 mii lei. Liderul PL Mihai Ghimpu a donat 400 mii lei, având un venit declarat pentru ultimii doi ani de 625 mii lei. Trebuie să amintim că în anul 2009, Mihai Ghimpu a făcut donaţii partidului pe care îl conduce de 755 750 lei, fiind cea mai mare sumă donată de o persoană fizică în cele două campanii electorale.
Oleg Bodrug şi Alexandru Arseni au donat câte 200 mii lei, ultimul având un venit de numai 85 mii lei în ultimii doi ani. Câte 150 mii lei au vărsat în puşculiţa formaţiunii Ion Lupu, Ştefan Urâtu, Vitalie Marinuţă, iar câte 100 mii lei – Gheorghe Brega şi Ştefan Chitoroagă. Dintre cei care nu au fost incluşi şi în lista de candidaţi au făcut donaţii mari Alexandru Machedon de la SRL “Starnet” – 300 mii lei, Corneliu Molea de la SRL “Danialen Impex” – 295 mii lei şi Aliona Gabura de la SRL “Grand lift”– 140 mii lei.
Partidul Comuniştilor
La Partidul Comuniştilor lucrurile stau altfel: cele mai mari donaţii le-au făcut nu liderii sau primii pe lista candidaţilor, ca în cazul celorlalte partide care au intrat în Parlament, ci oameni necunoscuţi, unii chiar neangajati în câmpul muncii. Bunăoară numai din Anenii-Noi 6 persoane au vărsat, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, sume între 120 şi 250 mii lei. Aceştia sunt Levitchi Anton, Gusev Vitalie (câte 250 mii lei), Cebanu Vitalie – 180 mii lei, Jigan Ghenadie – 150 mii lei, Gârleanu Gheorghe – 120 mii lei. La fel de generoşi s-au dovedit a fi 4 chişinăueni: Kovali Anatolie, Ciubanaşvili Gheorge, Tiperman Tatiana şi Chiticari Elizaveta, care au donat Partidului Comuniştilor câte 250 mii lei. Vasilcan Oleg din Orhei a donat 120 mii lei. Din analiza listelor cu donaţii ale PCRM, depuse la CEC în anul 2009, am constatat că fiecare dintre fruntaşii partidului aveau în sarcină să aducă donaţii dintr-un anumit raion. Responsabil de Anenii-Noi era în anul trecut controversatul deputat comunist Anatolie Popuşoi, care nu se regăseşte anul acesta în lista donatorilor PCRM, dar care, bănuim, a contribuit masiv în visteria partidului, mai ales după ce s-a confruntat cu probleme mari la capitolul integritate.
Dintre fruntaşii PCRM, cei mai generoşi s-au dovedit a fi Iogor Dodon şi Alexandru Banicov, care au donat 150 mii lei şi, respectiv, 104 mii lei. În rest, donaţiile sunt extreme de modeste. De exemplu, Vladimir Voronin a vărsat în visteria partidului numai 50 mii lei, iar Miron Găgăuz, Sergiu Stati, Mark Tkaciuk, Anatolie Zagorodnâi şi Igor Vremea – câte 30 mii de lei.
Chiar dacă anul acesta presa a scos la iveală faptul că unele persoane înscrise în listele Partidului Comuniştilor în calitate de donatori, au declarat ulterior că nu ştiu de aceasta şi că nici nu ar fi avut de unde să doneze astfel de sume, totuşi CEC şi nici alte organe de stat abilitate cu controlul surselor de finanţare ale partidelor politice, nu au luat atitudine.