Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a emis l a 18 ianuarie 2002 o decizie prin care dispunea suspendarea activităţii PPCD pe o perioadă de treizeci de zile. Măsura a fost motivată în raport cu organizarea de către PPCD a manifestaţiilor din 9, 10, 11, 13, 15, 16 şi 17 ianuarie 2002, considerate ilegale, deoarece nu fuseseră autorizate. La 24 ianuarie 2002, PPCD a contestat decizia Ministerului Justiţiei. Reacţiile din România cu privire la demonstraţiile de amploare contra rusificării Republicii Moldova şi legate de suspendarea formaţiunii popular creştin-democrate nu au întârziat să apară.
Atât în ziarul ,,Flux”, cât şi în ,,Ţara” este publicată, chiar de ziua Unirii Principatelor Române, scrisoarea adresată de premierul Adrian Năstase către liderul PPCD Iurie Roşca:
,,Scrisoarea unui român către domnul Iurie Roşca, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat
Stimate domnule Roşca, doresc să vă scriu câteva lucruri, nu de la depărtarea funcţiei oficiale, ci drept şi omeneşte, ca de la român la român.
Puternicii vremurilor şi furtunile istoriei au ridicat ziduri, au tras hotare şi au despărţit ceea ce de la Dumnezeu nu trebuia să se despartă. Unele ziduri au căzut, unele hotare au dispărut, pe alţii, poate, Dumnezeu e încă supărat. Noi, oamenii, nu putem face tot ceea ce am vrea. Nu ajunge uneori o viaţă de om pentru a reconstrui ceea ce s-a dărâmat în zeci şi zeci de ani. Ceea ce avem însă datoria să facem este să apărăm bogăţiile care ne-au mai rămas. Un om poate fi ucis, o palmă de pământ poate fi furată, dar conştiinţa de neam, limba şi credinţa nu trebuie să dispară. Vă felicit, domnule Roşca, pentru lupta pe care o duceţi pentru apărarea limbii strămoşeşti şi, prin dumneavoastră, îi felicit pe toţi cei care în aceste zile au mărturisit, cu tărie, credinţa într-o valoare culturală a întregii umanităţi: Limba Română. Vă asigur că, alături de dumneavoastră şi de cei care au ieşit pe străzi să apere limba lui Eminescu, se află milioane de români, dar şi acel spirit european care a construit noţiunile de libertate a cuvântului, drepturile omului, civilizaţie şi democraţie”.
(Ziarul ,,Flux”, de joi, 24 ianuarie 2002, anul VI, nr. 6 (857) )
Tot în numărul din 24 ianuarie 2002, Fluxul publica un comunicat din 22 ianuarie al prim-ministrului României Adrian Năstase, care lua notă ,,cu îngrijorare despre decizia Ministerului Justiţiei de la Chişinău de a suspenda pentru o lună activitatea Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din Republica Moldova”. Adrian Năstase considera la acea vreme că decizia Ministerului Justiţiei confirma derapajul autorităţilor comuniste de la normele şi standardele europene, de la valorile democratice şi mai cu seamă, de la respectarea drepturilor omului.
Ministerul Afacerilor Externe al României anunţa, de asemenea, că a luat notă de încercările autorităţilor de la Chişinău de a învinui România în faţa preşedintelui APCE, lordul Russel Johnston, de iredentism faţă de Republica Moldova. ,,Dezinformarea înaltului reprezentant al Consiliului Europei, cât şi propaganda cu accente făţiş antiromâneşti, nu pot însă ascunde repetatele decizii luate de autorităţile de la Chişinău în contradicţie cu normele şi standardele europene şi principiile statului de drept pe care Republica Moldova şi le-a asumat la admiterea în Consiliul Europei”, se arăta într-un comunicat al MAE, publicat în aceeaşi ediţie citată din Flux.
Între timp, în numărul din 24 ianuarie al Fluxului se mai preciza că organizaţii studenţeşti din România se solidarizau cu protestatarii din Chişinău, promotorii moldovenismului erau acuzaţi de către istoricii neaserviţi comuniştilor de îndobitocirea populaţiei, iar la Orhei, 1500 de părinţi, profesori, studenţi şi elevi manifestau contra rusificării.
(Va continua)