Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, într-un interviu, că resovietizarea estului Europei este în plină derulare şi că, în contextul actual din Rep. Moldova, Bulgaria, Ucraina şi chiar din Ungaria, autorităţile române ar trebui să fie foarte atente la politica externă şi la relaţiile cu partenerii strategici.
Cristian Diaconescu afirmă că, pe fondul unui context geopolitic tensionat în estul Europei, asistăm la o campanie susţinută de dezeuropenizare a României. „Nu ştiu dacă există un scenariu în spate. Atunci când nu vrei să te referi la ceea ce ceilalţi stabilesc, te afli într-un moment de izolare. Sigur că niciun stat nu doreşte să fie izolat şi atunci ca alternativă poate apărea reorientarea. E un exerciţiu teoretic, nu am vreun element să-l fundamentez”, a comentat Diaconescu pentru portalul Ziare.com.
Ideea privind resovietizarea estului Europei, care deja este considerată de specialiști ca fiind cristalizată în „Doctrina Putin”, a fost lansată în decembrie 2012 de fostul secretar american de stat Hillary Clinton. În această privință, Cristian Diaconescu consideră că acest proces este în desfășurare.
„În Rep. Moldova, la două săptămâni după ce Consiliul European ia decizia privind semnarea acordului între Rep. Moldova şi UE, adică atunci când Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a atins cel mai important deziderat, alianţa se rupe. În Bulgaria, oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de mecanismul politic. Ucraina pare că s-a întors de la orientarea europeană”, a mai adăugat consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, în opinia căruia ruşii ar putea să vină iar în România.
„Vecinătatea imediată a României generează elemente de preocupare foarte serioasă. Trebuie să fim atenţi, solidari şi, mai ales, să ţinem cât se poate de aproape de partenerii strategici: Franţa, Italia, Germania şi SUA. Dacă într-un astfel de moment complicat la nivel regional, când securitatea şi stabilitatea regiunii sunt vulnerabilizate, noi ne contrazicem în relaţia cu partenerii de care depinde securitatea României, atunci am un mare semn de întrebare privind înţelepciunea în politica externă”, a conchis consilierul pe probleme externe de la Cotroceni.
Interviul integral poate fi citit aici.