Presa rusă se arată a fi îngrijorată faţă de situaţia politică din Republica Moldova, fiind uşor iritată de liniştea care domneşte la Chişinău. Jurnalistul rus Mihail Şeinkman, moderatorul emisiunii „Accente” de la Vocea Rusiei a ţinut să precizeze că lipsa noutăţilor din capitala Republicii Moldova este şi ea o noutate. Moldova a tot avut parte de evenimemnte politice în ultima perioadă: alegeri anticipate, negocieri, reformarea coaliţiei de guvernare şi căutarea celor două voturi necesare pentru alegerea preşedintelui statului.
Coaliţia din Republica Moldova a făcut până la momentul de faţă tot ce i-a stat în puteri, dar nu a reuşit să facă ceea ce era cel mai important lucru pentru depăşirea crizei politice prelungite: să aleagă preşedintele, a ţinut să precizeze Şeinkman, adăugând ironic că în Moldova şeful statului nu are prea multe atribuţii şi cu toate acestea fără prezenţa acestuia Parlamentul moldovenesc nu este decât un califat de o oră.
Dacă acum căteva săptămâni, mai exact la începutul anului 2011 opoziţia, formată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, declara că nu va lua parte la alegerile preşedintelui, în prezent tendinţa se pare că este cu totul alta, notează moderatorul „Accentelor”. Acest lucru se poate vedea din ezitarea partidului de opoziţie, care nu doreşte să îşi mai exprime poziţia faţă de această problemă, argumentând prin necesitatea unei perioade de timp pentru a gândi un plan de acţiune.
Se pare că în rândul voroniştilor au apărut şi activişti politici mai pragmatici, îşi continuă argumentarea teoriei sale Mihail Şeinkman, care recunosc că neparticiparea la alegerea preşedintelui poate să reprezinte pentru PCRM moarte politică. În plus, evitarea scrutinului de alegere a şefului statului va conduce inevitabil la o nouă propunere de modificare a modalităţii de alegere a acestuia, dar de data aceasta fără a-i consulta pe comunişti, iar finalul unui asemenea proiect legislativ poate fi doar unul: preşedintele Republicii Moldova va fi ales de către cetăţeni – lucru de care ei se pare că se tem.
Spre deosebire de comunişti, coaliţia se află la guvernare şi se poate pregăti din nou de un referendum. Ea are şi timpul necesar, conform legislaţiei în vigoare, dar şi acces la resurse. De data aceasta cu siguranţă nu vor mai fi repetate greşelile din cadrul referendumului consultativ din 05 septembrie 2010. În asemenea condiţii marele pierdant poate fi doar PCRM.
Vitalii Andrievskii, invitatul lui Mihail Şeinkman, a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că partidul lui Vlad Filat a început negocierile cu PCRM. Despre acest lucru toţi ştiu la Chişinău, dar nimeni nu are curajul să recunoască. Situaţia este cu atât mai intrigantă cu cât liderii comunişti sunt decişi să nu voteze candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Andrievskii a mai adăugat că membrii PCRM sunt predispuşi să voteze o candidatură extraparlamentară, ceea ce îi convine lui Vlad Filat, care se teme de o eventuală întărire a poziţiei lui Marian Lupu şi a lui Vlad Plahotniuc.
Dacă se va ajunge din nou la alegeri anticipate se va vedea că singurul care va fi pregătit pentru acestea va fi Vlad Filat. Forţa lui este atât în PDLM, cât şi în resursele la care are acces prin prisma funcţiei pe care o deţine actualmente: cea de premier, a menţionat la final Vitalii Andrievskii.
Sursa: Vocea Rusiei