de Bogdan Popescu și Mihaela Pădureanu, CSEEA, SNSPA, București
Pe 5 martie 2013, deputaţii din parlamentul de la Chișinău au acordat un vot de neîncredere guvernului condus de Vlad Filat. Proiectul moțiunii de cenzură, care a stat la baza demiterii guvernului Filat, a fost depus în data de 28 februarie 2013 de către deputații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Conform legislației în vigoare a Republicii Moldova, guvernul care primește un vot de neîncredere din partea deputaților trebuie să-și prezinte demisia în termen de 3 zile. Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) se afla la guvernare din 14 ianuarie 2011 și era formată din Partidul Liberal Democrat (PLDM), din care făcea parte și premierului Vladimir Filat, Partidul Democrat (PDM), liderul său fiind și președinte al parlamentului, Marian Lupu, și Partidul Liberal (PL) condus de Mihai Ghimpu.
Conform unui interviu al fostului premier, conflictul din cadrul Alianței ar fi pornit de la neînțelegere între acesta și Vladimir Plahotniuc (PDM). Spre finalul anului trecut a avut loc un accident suspect la o vânătoare organizată în Pădurea Domnească pe 23 decembrie 2012, când omul de afaceri Sorin Paciu a fost împușcat accidental. Deși la desfășurarea evenimentelor au fost martori mai mulți demnitari, decesul său a fost ascuns autorităţilor. În urma anchetei desfășurate de o comisie parlamentară care a anchetat cazul, s-a stabilit că vânătoare a fost ilegală și s-a cerut destituirea tuturor celor prezenți la eveniment, deoarece se făceau vinovați de încălcarea mai multor prevederi din Codul Penal[1]. Printre cei acuzați se numără persoane din conducerea Ministerului Sănătăţii, Ministerului Tehnologiei Informaţiei, Agenţiei Moldsilva, ai Rezervaţiei Naturale Pădurea Domnească, precum și procurorul general, Valeriu Zubco. Se pare că incidentul a acutizat relația deja tensionată dintre premierul Filat și prim-vicepreședintele Parlamentului, magnatul Vladimir Plahotniuc (PDM) și a scindat Alianța între aripa PDLM și aripa PDM și PL[2] , deoarece V. Zubco fusese propus de V. Plahotniuc pentru funcția de procuror general. Cererea PDM pentru declanșarea procedurii votului de încredere se pare că l-a luat prin surprindere pe V. Filat, care însă a dat asigurări că nu va face compromisuri și că o justiție independentă și instituții care „nu servesc interese de partid sau personale” sunt obiective la care nu va renunța[3].
Conflictul din cadrul Alianței a escaladat pe 25 februarie 2013, când partidul lui Vlad Filat s-a aliat cu Partidul Comuniştilor cu scopul de a-l demite pe prim vice speaker-ul Parlamentului, deputatul PDM Vlad Pahotniuc, care este și principalul susţinător financiar al partidului. Deși a fost demis din funcția de prim – vice speaker al Parlamentului, Plahotniuc nu și-a pierdut funcția de deputat și astfel nici imunitatea politică, fiind chiar prezent și votând împotriva guvernului Filat. Fostul premier l-a acuzat pe democratul Vlad Plahotniuc că și-a cumpărat locul în politică și că acum vrea să cumpere o țară întreagă. Totodată acesta, a mai sups și că vrea să negocieze un nou acord care să excludă principiile oligarhice .
Continuare EAPR.RU