Federalizarea ar putea reprezenta o soluţie pentru diferendul transnistrean. Despre aceasta s-a pronunţat luni ambasadorul SUA la Chişinău William Moser, în cadrul emisiunii În PROfunzime.
Întrebat dacă federalizarea ar putea fi o soluţie pentru încheierea conflictului transnistrean, oficialul american a răspuns afirmativ, însă a precizat că mai viabilă ar fi varianta oferirii Transnistriei unui statut special. ,,Moldovenii din Transnistria şi cei de aici să identifice cea mai bună soluţie”, a precizat Moser.
În acelaşi context, ambasadorul SUA în Rep. Moldova a apreciat parcursul rundelor de negocieri pe marginea diferendului transnistrean. ,,Timp de şase ani nu au avut loc negocieri. În ultimul an, de când negocierile au reînceput, noi am stabilit un document de protocol. Ambele părţi au început să discute şi se discută foarte mult. Domnul Filat mi-a spus că are un dialog permanent cu domnul Sevciuk. Este important că Ştanski şi Carpov discută. Suntem norocoşi că acum preşedinţia OSCE este la ucraineni. Nu spun că soluţionarea va fi rapidă şi uşoară, însă evoluţie există în acest sens”, a punctat William Moser.
Cei mai mulţi analişti politici de la Chişinău şi de la Bucureşti consideră că planul federalizării Republicii Moldova este cea mai proastă soluţie pentru încheierea conflictului transnistrean, deoarece nu constituie decât o modalitate prin care Moscova ar putea controla mai uşor întreg spaţiul dintre Prut şi Nistru, în primă instanţă, iar pe termen lung ar extinde acest control spre Dunăre şi spre centrul Balcanilor.