Mi-am armonizat interesele cu ale iernii repuse în drepturi în mod suspect în capătul lui martie şi am făcut slalom prin Chişinău, taman de ziua Unirii Basarabiei cu România.
Traseul meu cu viraje bruşte şi jaloane dese a pornit de la Teatrul Ginta Latină, unde Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova organiza manifestarea „95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”. Sala era plină, blitzurile aparatelor captau imagini tricolore, un ansamblu de tinere frumoase (în Basarabia ar putea trece drept pleonasm aceasta alăturare) în costum naţional emoţionau cântând imnul naţional, adică acela al României, apoi îndemnau la înfăptuirea unirii, aspect reluat ulterior de Nicolae Dabija, pe aceeaşi scenă. Ei bine, scriitorul şi istoricul literar a enunţat în cadrul evenimentului de la Ginta Latină câteva revendicări ale Forului Democrat, pe gustul celor prezenţi în sală, care au aprobat şi încurajat prin aplauze: înfiinţarea unui muzeu al Unirii, a unui muzeu al ocupaţiei ruseşti, amenajarea unei alei a membrilor din Sfatul Ţării şi desemnarea datei de 27 martie drept Ziua Naţională a Republicii Moldova.
Am plecat de la Teatrul Ginta Latină cu regretul că nu am superputerea de a mă afla în două locuri în acelaşi timp. Adică să-l fi ascultat şi pe Dan Nicu în Botanica, la lansarea lucrării sale care cuprinde un capitol despre reunificarea celor două state româneşti, ar fi fost bonus de sărbătoare.
Am plecat, aşadar, fără superputere, în plus, chiar pe jos, nicidecum precum Ileana Cosânzeana sau Batman, astfel că am trecut şi prin scuarul Teatrul de Operă şi Balet, unde se fluturau steagurile Republicii Moldova şi se horea liberal. Se mai şi scanda, tinerii de la PL erau cu chef, cum rar se întâmplă, dar des înaintea urnelor. Ca să nu cârcotesc, s-a auzit cu claritate mesajul lor – ,,România Mare între vechile hotare”.
Şi am pornit mai mulţi spre Teatrul Eugène Ionesco, unde părea că se vând covrigi de Bucureşti. Cum nu ne lăsăm păcăliţi de aparenţe, ne-am strecurat mai ales printre domnişoare până la intrare, unde am descoperit voluntari de-ai Platformei Civice Acţiunea 2012 de unde nu te aşteptai, din inima Ardealului, dar şi din inima Basarabiei, şi parcă şi din alte regiuni ale României, harnici ei, mai ales că reuşeau să împartă atât panglici tricolore tuturor participanţilor la coadă, cât şi abţibilduri, cartonaşe, mesaje cu suprize. Am pătruns în sală şi organizatorii forfoteau în culise, pe scenă şi în faţa scenei. De altfel, au şi luat cuvântul înainte de startul concertului. Reprezentantul ICR Adriana Gae a punctat semnificaţia datei de 27 martie şi a dat citire Actului Unirii, acela semnat de Inculeţ, Halippa şi Buzdugan, iar Claudia Ioviţă, din partea Platformei Civice Acţiunea 2012, a reamintit participanţilor la eveniment că sâmbătă, 30 martie, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, va avea loc de la ora 14:00 o reconstituire istorică, ,,Lecţia de istorie: dacii şi romanii”. De asemenea, Claudia a mai subliniat un lucru demonstrat chiar şi de parteneriatul ICR-Acţiunea 2012, acela că unirea face puterea.
Paralela 47 şi-a lansat album nou chiar de Ziua Unirii, astfel că pentru băieţi a fost sărbătoare dublă. Mai mult decât un intro cald, Paralela a trasat linii curbe pe chipurile fanilor, pregătiţi astfel pentru Direcţia 5. Despre trupa de la Bucureşti am mai scris şi la Cahul, le mulţumim în scris cum ne-au mulţumit şi ei prin piese. Mulţumim, Direcţia 5.
S-a scandat la concertul de la Chişinău, s-au fluturat şi steaguri tricolore. ,,Unire”, ,,Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, ,,Basarabia e România” sunt mesaje cu care fanii Direcţiei 5, unioniştii, curioşii, plimbăreţii, petrecăreţii, românaşii au ales să omagieze ziua de 27 martie. Să o ţină aproape, că aproape este şi anul în care o să o luăm împreună de la 0, dar acela plin, perfect rotund.
Foto: Iulia Modiga