,,Vom menţiona doar că pacificatorii din Rusia sunt percepuţi în Transnistria în mod univoc în calitate de garanţie nu numai a neadmiterii declanşării unei noi vărsări de sânge, dar şi a unei reglementări echitabile în general. În orice caz, bazele militare ale SUA amplasate în România, Bulgaria, Kosovo exercită o influenţă mult mai mare asupra situaţiei în domeniul securităţii în zona Balcanilor de Sud-Est, căci beneficiază de proporţii incomparabil mai mari”, a declarat Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, într-un interviu acordat agenţiei Info-Prim Neo, cu privire la perspectivele soluţionării diferendului transnistrean.
Oficialul rus a precizat că prezenţa misiunilor pacificatoare în Transnistria nu încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova, ci influenţează caracterul orânduirii de stat, care poate fi şi altfel decât unitar. Kuzmin a amintit, astfel, de cazurile unor federaţii şi confederaţii precum Brazilia, Germania, India, Rusia, Statele Unite ale Americii. Totodată, el a adăugat că pe parcursul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, misiunea militară pacificatoare mixtă va fi înlocuită de o misiune civilă, de garantare a păcii.
În ceea ce priveşte demersurile Alianţei pentru Integrare Europeană în calitatea sa de partener în procesul de soluţionare a diferendului, comparativ cu cele întreprinse de puterea comunistă, Kuzmin a apreciat că o analiză comparativă nu ar fi rezonabilă, deoarece atât Guvernul format de AIE, cât şi cel comunist ,,şi-au desfăşurat activitatea în condiţii obiective diverse, au dispus de o motivaţie, de asemenea, diversă, dar în ambele cazuri rezultatul final s-a dovedit a fi unul destul de modest”, a afirmat acesta.
În finalul interviului, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova a amintit de planurile de amplasare pe teritoriul Bulgariei şi al României a elementelor de defensivă antirachetă americană globală şi a apreciat că soluţionarea conflictului transnistrean se află în raport direct cu problematica securităţii în Europa.
Foto: HotNews.md