Află care sunt fraţii de sânge şi care sunt fraţii de istorie pentru basarabenii stabiliţi în România în noul episod din seria ,,Spre Vest, spre Ţara Mamă”.
Jurnalistul-scrib Dumitru Bădiţa ne propune în cel de-a patrulea episod al documentarului istoria de viaţă a Blănarilor. ,,Dragoş Blănaru îşi aminteşte că mai uşor era să ajungă din Chişinău pe Lună, după ce URSS-ul lansase rachete în spaţiul cosmic, decât să ajungă de la Chişinău la Iaşi. România era pentru el o ţară inaccesibilă. Tatăl său reuşise însă, după demersuri sisifice, în 1977, să facă o vizită la Timişoara, unde locuia fratele său rămas în ţară în timpul războiului. Gheorghe Blănaru a plâns când a descoperit pe indicatoarele rutiere numele localităţilor scrise în alfabet latin, findcă el venea cultura caracterului chirilic impus basarabenilor de Moscova. Acesta îşi mai aminteşte: „Când m-am dus la paşapoarte, ofiţerul sovietic m-a întrebat unde mă duc. I-am spus că vreau să-l revăd pe fratele meu din Timişoara. „Fratele tău e la Răsărit!” mi-a răspuns răstit. „Acela e frate făcut de istorie, eu am în România un frate de sânge!”.
În prezent, familia Blănarilor locuieşte în România.
Despre Blănarii reveniţi în Ţara Mamă a mai scris Dumitru Bădiţa aici şi aici, iar pe TVR 1 vom urmări povestea lor sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 15:00. Cei care nu au posibilitatea să îl privească în direct pentru că nu se află în graniţele actuale ale României, o pot face tot începând de sâmbătă, pe TVR+, dar în reluare, la scurtă vreme după încheierea episodului la TVR 1.
SPRE VEST, SPRE ŢARA MAMĂ, episodul 4
director de imagine: Eugen Demetercă
montaj: Alin Caravia
postprocesare sunet: Cristian Rădulescu
regia muzicală: Tudor Stănescu
asistent de producţie: Marian Tudor