Cine ca cine, dar locuitorii satului Suceveni din raionul cernăuțean Hliboca (Adâncata) știu ce înseamnă iubire de Neam, Limbă și Țară. Nu demult, la 15 martie curent, au demonstrat pe viu dragostea față de graiul matern, de străbuni și că sunt cetățeni devotați care respectă legile statului ucrainean. Din inițiativa și prin osârdia domnului profesor Ion Sucevean al lui Ilie, deputat în Consiliul Sătesc, limba română a îmbrăcat și la Suceveni veșmântul noii Legi cu privire la funcționarea limbilor în Ucraina. După cum ne-a mărturisit domnul Ion Sucevan, toți cei 13 deputați, prezenți la sesiunea a 21-a a respectivului organ reprezentativ, au votat în unanimitate „pentru” adoptarea hotărârii ca limba română să devină limbă regională la Suceveni, unde românii constituie majoritatea populației.
E o mare bucurie că încă într-un sat românesc româna a obținut statut de limbă regională, fapt despre care am aflat întâmplător, iar întâlnindu-l pe dl Ion la mitingul de doliu ce s-a desfășurat la 1 aprilie la Fântâna Albă, poate că din modestie, or, după cum mi s-a dat de înțeles, bravul deputat n-a fost prea încântat de intenția mea de a elucida acest eveniment istoric important în ziar. Însă îmi asum toată responsabilitatea, căci conaționalii trebuie să știe că sucevenenii, cei care s-au sacrificat pentru idealul național, sunt demni urmași ai înaintașilor lor, poartă cu sacralitate în inimi icoana sfântă a românismului.
Fiind protejată prin lege de stat, s-ar părea că limba română în Ucraina n-ar trebui să aibă nici o problemă. Însă procesul de oficializare a ei se mișcă cu pași de melc. Or, limba română se află încă între Scila și Caribda. Chiar și dacă e pusă la loc de cinste, e considerată oficială, unii primari și deputați stau cu frica în sân ca nu cumva cei de la organe să afle despre aceasta, căci atunci imediat sunt „poftiți” la „sinceritate”.
Citiți articolul integral pe Tocpress.info.